3  Charline Catrysse en Michaël Zanders, alias Whoppie en Floppie.
Music Hall Charline Catrysse en Michaël Zanders, alias Whoppie en Floppie.

West-Vlaamse musicalkonijnen Whoppie en Floppie veroveren na het theater nu ook de woonkamer: “Blij dat we de kinderen én hun ouders kunnen entertainen”

Kennen jullie Whoppie en Floppie al? De konijnen met West-Vlaamse tongval brachten al in drie musicals van Music Hall de vrolijke noot en komen nu ook met hun eigen hoorspel, om kinderen in lockdowntijden te entertainen. Michaël Zanders uit Oostende en Charline Catrysse uit Nieuwpoort zijn ook naast het podium goede vrienden. Dat straalt af op hun donzige alter ego’s.

In de musical ‘Roodkapje’ werden voor het eerst twee konijnen opgenomen in het verhaal. Dat West-Vlamingen het in de muzieksector en op televisie goed doen, was al duidelijk, maar dankzij Charline Catrysse (Whoppie) uit Nieuwpoort en Michaël Zanders (Floppie) uit Oostende veroveren ze nu ook de musicalwereld. Zowel kinderen als volwassenen in de Vlaamse theaters amuseren zich telkens met het duo. 

‘Cafmeyer West-Vlaams’ 

“Toen ik auditie deed voor ‘Roodkapje’ heb dat gedaan in het West-Vlaams",  blikt Charline terug. “Ik wilde het ‘Cafmeyer West-Vlaams' proberen en dat sloeg wel aan. Oorspronkelijk zou ik een duo vormen met iemand anders, maar die haakte af. Ze zochten dus nog iemand die bij mij paste. Op een feestje voor mijn 30ste verjaardag zag ik Michaël staan en ik wist gewoon dat hij perfect zou zijn voor de rol. Zo zijn Whoppie en Floppie geboren.”

Het duo sloeg aan bij het publiek en na ‘Roodkapje’ mochten de konijnen ook terugkeren in de verhalen van ‘Hans en Grietje’ en ‘De Prinses en de toverspiegel’. Ze zijn ondertussen uitgegroeid tot publiekslievelingen. “We merkten zelf ook dat het gewoon klikte”, zegt Michaël.

Het is enorm leuk om het podium te delen met je beste vriend. Als we zaken verzinnen, liggen we soms zelf een halfuur plat van het lachen

Charline Catrysse, Whoppie

Die klik is ook voelbaar naast het podium. “We zien direct in elkaars ogen wat de ander zal doen. Het is enorm leuk om het podium te delen met je beste vriend. Als we zaken verzinnen, liggen we soms zelf een halfuur plat van het lachen. De cast wordt soms onnozel van ons tijdens de repetities, maar dan in een positieve zin. Het geeft wel een leuke vibe in de groep”, vertelt Charline. 

We spreken een beetje zoals een West-Vlaming die Nederlands probeert te praten, maar er niet helemaal in slaagt. Het zijn daardoor ook volkse figuren waar kinderen zich mee kunnen identificeren

Michaël Zanders, Floppie

Het duo past het script zelf aan naar het West-Vlaams. “Als we de tekst krijgen, dan zorgen wij voor de ‘ver-West-Vlaamsing’, in samenspraak met de productie uiteraard. Het is natuurlijk niet helemaal plat dialect, want in Antwerpen moeten ze ook begrijpen wat we zeggen. We spreken een beetje zoals een West-Vlaming die Nederlands probeert te praten, maar er niet helemaal in slaagt. Het zijn daardoor ook volkse figuren waar kinderen zich mee kunnen identificeren. Dat is ook de kracht van Whoppie en Floppie: dat ze heel herkenbaar zijn. Whoppie is klein en rond, en Floppie lang en mager. Ze zijn soms ook onhandig en ze kibbelen. Dat spreekt kinderen aan.” 

3 Michaël Zanders.
rv Michaël Zanders.

De twee West-Vlamingen zijn ondertussen uitgeweken naar Antwerpen en Oost-Vlaanderen, maar hun roots blijft er toch in zitten. “Veel mensen weten wel dat ik van Oostende afkomstig ben, maar omdat ik Nederlands of soms zelfs wat Antwerps praat, staan ze er niet bij stil dat ik ook West-Vlaams spreek”, lacht Michaël.

Zeemens

Ook Charline laat haar afkomst niet los. “Ik blijf West-Vlaamse. Oost-Vlaanderen is in deze job gemakkelijker om overal naartoe te gaan, maar ik ben een zeemens. Als ik naar Nieuwpoort rij en ik kom aan de afslag, dan voelt het als thuiskomen. Het West-Vlaams is ook gewoon tof. Vroeger weerklonk er alleen maar Antwerps op televisie en dat is oké, maar West-Vlaams heeft ook iets lekkers.”

3 Charline Catrysse.
rv Charline Catrysse.

Na de musicals hebben Michaël en Charline nu op eigen initiatief een hoorspel gelanceerd, onder de hoede van Music Hall. Het idee kwam spontaan bij het duo op.

Blijf in uw... konijnenhok

“We horen elkaar veel via FaceTime. Onze partners worden er soms gek van en vragen dat we naar een andere ruimte gaan, omdat we zo hard lachen. Zo is ook het idee ontstaan om iets te maken voor kinderen. Eerst wilden we een leuke boodschap inspreken, maar we zijn uiteindelijk voor een hoorspel gegaan voor kinderen die thuis zitten. We wilden het ook verantwoord doen, vanuit ons eigen ‘konijnenhok’. Dat was niet altijd even gemakkelijk. We moesten een plaats in huis zoeken waar de klank goed zat.” 

In elk geval zijn we blij dat we zo actief kunnen blijven. Onze sector heeft het sowieso heel zwaar. We moesten als eerste sluiten en zullen als laatste opnieuw opstarten

Charline Catrysse, Whoppie

Michaël schreef de verhalen. “Als ik aan het typen ben, hoor ik de konijnen al babbelen tegen elkaar. We lezen het script dan eens samen door. Dat gaat behoorlijk vlot, omdat we al zo ingespeeld zijn op elkaar.” 

Ook kleurplaten en filmpjes

De respons is ondertussen groot. “We krijgen veel reacties van ouders die meelachen met hun kroost. Het is een toffe aanvulling voor kinderen om deze periode te vullen, en eens iets anders dan televisie of de iPad. We nemen af en toe een aflevering op, afhankelijk van hoelang deze periode nog duurt. We hebben er nu twee. In elk geval zijn we blij dat we zo actief kunnen blijven. Onze sector heeft het sowieso heel zwaar. We moesten als eerste sluiten en zullen als laatste opnieuw opstarten”, zegt Charline.

Je kan de hoorspelen beluisteren via Spotify of Anchor. Whoppie en Floppie hebben ondertussen hun eigen website en daarop kan je ook kleurplaten en filmpjes vinden.

Lees meer