Nathalie en Max-Emile stelden in Scheldewindeke hun allereerste boek voor.
Foto Verbaere Nathalie en Max-Emile stelden in Scheldewindeke hun allereerste boek voor.

12-jarige Max-Emile illustreert boek van mama

SCHRIJFSTER EN ZOON DEBUTEREN MET SPANNEND KINDERBOEK

Tussen de limonadekratten van Ginstbronnen in Scheldewindeke werd het debuutboek van Nathalie Stroobant voorgesteld. De locatie was niet toevallig, want limonade speelt een belangrijke rol in het verhaal van 'De Bijzondere uitvinding van Boris Bord'. Max-Emile Platteeuw, de 12-jarige zoon van Nathalie, maakte de tekeningen in het bijzondere kinderboek.

Nathalie Stroobant (45) uit Balegem is een bezige bij. Reeds als kind zette ze haar eerste schrijfsels op papier. Ze heeft een eigen blog en schudt 'schrijfsels' uit haar mouw. Ook als psychologe liet ze ietwat saaie medisch-wetenschappelijke artikels op de wereld los.

Boris Bord

Nadien behaalde ze haar lerarendiploma, reisde de wereld rond en zette drie kinderen op de wereld. Maar die ene droom, die ze had als tienjarige, bleef ergens diep vanbinnen sluimeren: boeken schrijven. Met 'De Bijzondere uitvinding van Boris Bord' zet ze nu haar eerste stappen als auteur. "Het spannende en grappige verhaal voor kinderen vanaf acht jaar speelt zich af in 1928. Zelfs toen waren er reeds mobiliteitsperikelen. De burgemeester van het dorp worstelt met een parkeerprobleem en schrijft hiervoor een wedstrijd uit. De zonderlinge uitvinder Boris Bord helpt hem in het geniep, maar op een dag loopt het helemaal fout. Wat de speelse weeskinderen en hun goesting in limonade hiermee te maken hebben en of de stinkvijver echt zoveel stinkt als zijn naam laat vermoeden, ontdekt u in het boek", lacht Nathalie.


Het boek is tevens het debuut voor haar 12-jarige zoon Max-Emile uit wiens iPad de tekeningen tevoorschijn kwamen. "Toen ik in het tweede kleuterklasje zat, werd ik bij de directrice geroepen omdat ze een tekening van Sinterklaas zo uitzonderlijk mooi vond. Ze liet de tekening zelfs de school rondgaan. Ik teken dus al zolang ik het me kan herinneren", lacht de 12-jarige Max-Emile.


"Ik volgde ook twee jaar tekenschool, maar ben er uiteindelijk mee gestopt omdat we er meer moesten knutselen dan tekenen", aldus Max-Emile. En tekenen doet hij overal. Gezichten, personen en voorwerpen, al dan niet ontsproten aan zijn fantasie of naar levend model. "Op elk stukje papier, op zijn huiswerk en op de muren. Altijd en overal is hij aan het tekenen", geeft mama Nathalie mee.

Andere stijl

Sinds de komst van de iPad kan de jonge kunstenaar het gelukkig ook zonder potlood en papier en blijven de muren gespaard. "Voor de illustraties in het boek van mama moest ik anders te werk gaan, want de tekeningen moesten natuurlijk passen bij het verhaal. Ik tekende ook in een andere stijl. Meer zwart-wit en aquarel en minder realistisch dan ik gewoon ben. Voor elk hoofdstuk maakte ik zo een paar tekeningen waaruit mama kon kiezen", vertelt Max-Emile. "Ik vond het wel tof en misschien maak ik nu ook enkele stripverhalen, al wil ik ook verder blijven oefenen in het schilderen. Mijn doel is om de beste tekenaar ter wereld te worden en er later mijn beroep van te maken", klinkt het ambitieus.


Het boek is uitgegeven bij BoekGoesting en ligt sinds deze week in de winkel voor 12,95 euro. Info op www.nathaliestroobant.be.

Lees meer