Vlaams parlementslid Andries Gryffroy, burgemeester Johan Van Durme, Minister Ben Weyts en schepen Jan Martens aan de trajectcontrole op de N42.
Foto Didier Verbaere Vlaams parlementslid Andries Gryffroy, burgemeester Johan Van Durme, Minister Ben Weyts en schepen Jan Martens aan de trajectcontrole op de N42.

Minister Ben Weyts inspecteert trajectcontrole N42

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) kwam in Oosterzele een kijkje nemen aan de trajectcontrole over een afstand van 2,2 kilometer op de N42 tussen 't Parksken in Oosterzele en de Leenstraat in Zottegem.

De camera's worden momenteel nog getest en moeten, met enige vertraging, op 22 februari operationeel zijn. Ze kunnen naast de controle van de snelheid van het passerende verkeer ook nummerplaten herkennen en speuren naar geseinde, verdachte of gestolen voertuigen. Oosterzele was één van de eerste gemeentes in Vlaanderen die intekende op het plaatsen van camera's op de Gewestweg. Maar ze betalen door hun enthousiasme ook een deel van de rekening. De Vlaamse Overheid betaalt vandaag de volle pot voor de installatie terwijl Oosterzele zelf nog 63.000 euro financierde in de factuur van 157.000 euro. "We willen met het systeem niet alleen de snelheid op de dodenweg omlaag krijgen, maar ook de aanhoudende inbrakenplaag in de regio terugdringen. Op onze server kunnen we ook nog extra camera's aansluiten om bijvoorbeeld de op- en afritten aan de E40 in Gijzenzele in de gaten te houden", aldus burgemeester Johan Van Durme (CD&V). Er komen ook nog meer camera's in de gemeente. Zo heeft schepen Jan Martens een subsidie aanvraag ingediend voor de aankoop van twee verplaatsbare camera's om sluikstorters op heterdaad te betrappen. (DVL)

Lees meer