Emma Vanmechelen (16) en haar mama Leentje Martens.
Foto Proot Emma Vanmechelen (16) en haar mama Leentje Martens.

"Verjaardagskaartjes zouden mijn dochter zóveel deugd doen"

MAMA VAN CHRONISCHE RUGPATIËNTE EMMA (16) DOET OPROEP

Door chronische rugpijn kan de 16-jarige Emma Vanmechelen uit Oostkamp al drie maanden niet naar school. Sinds januari krijgt ze thuisonderwijs en weldra kan ze virtueel les volgen via Bednet. "Op 9 februari wordt Emma 17. Het zou haar enorm veel deugd doen als ze veel verjaardagskaartjes zou krijgen", zegt haar mama Leentje.

Emma Vanmechelen kreeg begin november vorig jaar plots hevige pijn in haar rug. Omdat de pijn bleef aanhouden, trok Emma met haar ouders naar hun huisdokter. "Hij dacht dat mijn rug gewoon geblokkeerd zat", vertelt het meisje. "De pijn bleef evenwel duren, dus stuurde de dokter mij uiteindelijk naar het AZ Sint-Lucas. Daar werd vastgesteld dat ik een kleine hernia had. Ik kreeg een inspuiting, maar daarmee ging de rugpijn niet weg."

Psychologe

Enkele ziekenhuisbezoeken later beslisten de artsen een spiermeting uit te voeren bij Emma. Uit de resultaten bleek dat haar rugspieren te zwak waren. "Drie weken geleden ben ik in behandeling gegaan bij de rugkliniek. Tweemaal per week moet ik er twee uur lang mijn rug- en buikspieren gaan trainen onder begeleiding van een kinesist. We hopen zo mijn spieren langzaamaan te versterken, waardoor de pijn op termijn misschien overgaat." Over de toekomst willen de dokters zich nog niet uitspreken. "Ik krijg medicatie, maar dat helpt echt niet veel", zucht Emma, die zelfs onder begeleiding staat van een psychologe om met de pijn te kunnen omgaan. "Dag en nacht heb ik last. Ik maakte al veel slapeloze nachten mee. Stilzitten kan ik amper en ook mijn hobby's heb ik aan de kant moeten schuiven. Zo fietste ik graag, maar dat lukt nu niet meer. Af en toe probeer ik eens met de hond te wandelen, maar verder dan het einde van de straat geraak ik niet. Soms hoop ik echt op die ene magische pil die de pijn zou kunnen wegnemen." Emma volgt de opleiding kantoor en verkoop in Mariawende in Brugge, waar ze in het vijfde middelbaar zit. Sinds het uitbreken van haar chronische rugpijn is het meisje niet meer naar school kunnen gaan.

Examens

"Emma krijgt sinds januari Tijdelijk onderwijs aan huis, of Toah", vertelt haar mama Leentje Martens. "Dat houdt in dat een leerkracht twee dagen per week twee uur lang aan huis les komt geven. De kerstexamens heeft Emma niet kunnen meedoen, maar dat was volgens de klassenraad geen probleem, omdat ze een sterke leerlinge is. Op het einde van het schooljaar moet ze wel twee examens afleggen om te mogen overgaan." Emma en haar ouders namen daarom contact op met Bednet, een vzw die zieke kinderen onderwijs aanbiedt vanop afstand. "Eind volgende week zou dat al in orde moeten komen", vertelt Leentje. "De school is bereid om mee te werken. Emma krijgt van Bednet een laptop, printer en scanner ter beschikking. Via een camera achteraan de klas - die ze zelf kan bedienen - zal ze in staat zijn om virtueel de les mee te volgen." Voor Emma is het een speciale week. Donderdag wordt ze immers 17 jaar. Mama Leentje wil haar dochter nu verrassen door in deze krant een oproep te doen om zoveel mogelijk verjaardagskaartjes voor Emma op te sturen. "Het zou een grote steun zijn en haar een enorme boost geven." Je kan een kaartje richten aan Emma op volgend adres: Leliestraat 58, 8020 Oostkamp.

Lees meer