De zaak werd behandeld in de rechtbank van Brugge.
JHM De zaak werd behandeld in de rechtbank van Brugge.

Geweldenaar die agent toetakelde en vluchtte naar Griekenland, krijgt geen mildere straf

Een 34-jarige Bruggeling die in 2015 een politiemotard aanviel op de Parochianenkoers in Oostkamp, heeft opnieuw 37 maanden gevangenisstraf gekregen. De man werd dit voorjaar opgepakt in Griekenland en had om een mildere straf gevraagd.

De zware feiten deden zich voor op 6 september 2015. Die dag trok de Parochianenkoers door het centrum van Oostkamp. Politiemotard Ruben Braeckevelt (34) uit Oostkamp regelde het verkeer ter hoogte van de Molenstraat. Silvester L. (34) uit Brugge kwam aan hoge snelheid aangereden en weigerde te stoppen voor de agent van de politiezone Het Houtsche. Hij scheurde weg, waarop de motard de achtervolging inzette. De agent kon de vluchtende bestuurder staande houden ter hoogte van de Loppemsestraat. Samen met zijn passagier drong de bestuurder de politiemotard met zijn rug tegen een muur. Ze namen zijn matrak en radio af en begonnen hem harde vuistslagen te geven op zijn helm, die door de impact van het geweld zelfs barsten vertoonde. Silvester L. werd op 26 oktober 2017 bij verstek veroordeeld tot een effectieve gevangenisstraf van 37 maanden. Hij was lange tijd spoorloos om z’n celstraf uit te zitten, maar kon op 9 maart toch worden opgepakt bij een paspoortcontrole in Griekenland. 

In de gevangenis tekende L. verzet aan tegen die straf. Zijn advocate vroeg aan de rechtbank om haar cliënt een werkstraf op te leggen. “Zijn vertrek naar Griekenland zorgde in de zomer van 2017 voor een ommekeer”, pleitte ze. “Hij heeft er leren werken aan zichzelf. Mijn cliënt kampte op het moment van de feiten met een alcoholverslaving. De drank zorgde ervoor dat hij niet de persoon was, die hij op vandaag wel is.” 

De rechter ging donderdagmorgen niet in op de vraag van Silvester L. Hij bevestigde de straf die de Bruggeling 1,5 jaar geleden kreeg.

2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Frederik Lootens

    Toch maar heel logisch v een agent blijf je af.En persoonlijk vind ik de straf veel te licht.Met twee tegen 1 ,en dan nog die agent zijn helm kapot slaan,toont aan wat voor gevaarlijke krapuuls er rondlopen.

  • Erwin Vandriessche

    Die advocaten met hun uitleg altijd hé om geweld van hun cliënt goed te praten of te minimaliseren! Het mag nooit een reden zijn van geweld tegen eender wie! Die man(-nen) had zich maar moeten houden aan de regels en vooral zijn handjes thuis houden, dan had hij niet hoeven te vluchten naar Griekenland en had hij geen celstraf van 37maanden!

Lees meer