Echt op de koppen lopen was het in Brugge bij de heropening van de winkels niet, al was het zaterdag toch al drukker.
Benny Proot Echt op de koppen lopen was het in Brugge bij de heropening van de winkels niet, al was het zaterdag toch al drukker.

Helft van Brugse winkeliers zit in over een faillissement: UNIZO pleit voor meer steun van de stad

Maar liefst van de helft van de Brugse winkeliers houdt door de coronacrisis rekening met een faillissement. Dat blijkt uit een bevraging van UNIZO Brugge bij 350 detailhandelaars in de deelgemeenten en de binnenstad. Na twee weken haalt amper één op de tien dezelfde omzet als de vorige jaren. UNIZO pleit voor een aanpassing van de veiligheidsmaatregelen.

In vergelijking met dezelfde periode vorig jaar realiseerden de handelaars gemiddeld iets minder dan de helft van hun normale omzet. Net geen kwart van de handelaars moest tevreden zijn met slechts tien procent omzet. Slechts één op de tien handelaars verzilverde een omzet die vergelijkbaar is met de voorbije jaren. 

‘Onvoldoende’ voor stad, ‘pluim’ voor Bruggeling

“Dat zijn toch opmerkelijke cijfers”, reageert UNIZO-voorzitter Hendrik Vermeulen. “Op de vraag hoe hoog men in de komende weken het risico inschat van een stopzetting of faillissement, antwoordde 47 procent ‘gemiddeld’ tot ‘zeer hoog’. Dat de overrompeling uitbleef, was te verwachten. Dit zien we dus bevestigd in de omzetcijfers van handelaars.”

Zeven op de tien ondernemers geeft de omkadering van de stad Brugge een onvoldoende. Ze vragen de genomen veiligheidsmaatregelen te evalueren en waar mogelijk aan te passen. “Ze willen meer kortparkeren, alleen het afsluiten van straten op zaterdagnamiddag en een aantrekkelijker straatbeeld”, zegt Vermeulen. 

Daarmee is UNIZO opnieuw streng voor de stad. Dat was de middenstandsorganisatie eerder ook al voor het dagelijks afsluiten van de drukste winkelassen. “Om met een positieve noot te eindigen: net geen 80 procent van de klanten respecteert volgens de handelaars de veiligheidsregels. Een pluim voor de Bruggeling”, aldus Vermeulen.

Lees meer