Het Gentse hof van beroep.
Wannes Nimmegeers Het Gentse hof van beroep.

Kapelletjesverkrachter krijgt zwaardere celstraf in beroep: “Als een roofdier op zoek naar een prooi”

Een 51-jarige man uit Beernem heeft in beroep 6 jaar cel gekregen: een zwaardere straf. Het hof legde de man ook 10 jaar terbeschikkingstelling van de strafuitvoeringsrechtbank. De vijftiger sleurde in Assebroek een meisje van haar fiets en probeerde haar te verkrachten. Bart D., alias de Kapelletjesverkrachter, is in 2004 al eens tot 10 jaar cel veroordeeld. 

In eerste aanleg kreeg de serieverkrachter een celstraf van 4 jaar en werd hem 5 jaar terbeschikkingstelling van de strafuitvoeringsrechtbank opgelegd. Het parket ging in beroep en eiste een zwaardere straf. “We vorderen 8 jaar cel en 10 jaar terbeschikkingstelling”, aldus de procureur-generaal in beroep. “Deze man is als een roofdier op zoek naar een prooi. Hij heeft geen enkel schaamtegevoel over de feiten en blijft ze ook betwisten. Daarnaast is er een groot risico op recidive.”

Julie Van Espen

Het 21-jarige slachtoffer van Bart D. uit Beernem was op 17 juli 2017 op de terugweg naar huis na een avondje stappen met vriendinnen. Rond 0.30 uur merkte ze ter hoogte van het kruispunt van de Astridlaan en de Michel Van Hammestraat in Assebroek een oude Mercedes op die haar achtervolgde. “De zaak doet toch denken aan de feiten in Antwerpen met Julie Van Espen”, zei haar advocaat Frank Scheerlinck in beroep. “De beklaagde sneed haar de pas af en trok het T-shirt van mijn cliënte kapot. Hij deed haar pull naar boven en ging bovenop haar liggen. Haar strottenhoofd werd dichtgeknepen en hij dreigde ermee haar te vermoorden als ze lawaai zou maken.” 

Al vijf verkrachtingen

De jonge vrouw slaagde erin haar moeder te bellen die in de buurt woonde. Zij kon de belager van haar dochter wegjagen. Pas een tiental maanden na de feiten kregen de speurders Bart D. in het vizier. Ze vonden een duidelijke link met een zaak uit het begin van de eeuw, waarin de rechtbank in 2004 een vonnis velde. Bart D. kreeg toen 10 jaar cel en 10 jaar terbeschikkingstelling van de regering voor vijf verkrachtingen. Zijn meest brutale feit pleegde hij 16 jaar geleden in Gistel. Hij volgde toen een koppeltje naar een kapel. Onder bedreiging van een vuurwapen verkrachtte hij een jong meisje, terwijl haar vriendje moest toekijken. Volgens meester Scheerlinck is er maar één straf die zal werken: “Chemische castratie lijkt me de enige oplossing”.

De man bleef in beroep ontkennen dat hij haar achtervolgde. “Hij was uit geweest op de Gentse Feesten en nadien nog met zijn zus en was op zoek naar een frituur”, zei zijn advocaat. “Hij zag de burgerlijke partij plots en voelde een drang. En dan is gebeurd wat gebeurd is. Maar hij is spontaan gestopt. Hij dacht: ‘Dit is niet meer normaal wat ik doe’ en is in zijn auto gestapt en weggereden”, aldus de advocaat die de bevestiging van straf vroeg.

Bart D. kreeg het laatste woord, waarin hij zijn verontschuldigen aanbood. “Ik heb er spijt van. Ik voelde plots die drang. Ik ben gestopt om op mijn zus te wachten, maar die passeerde niet en toen zag ik dat meisje. Toen ik haar vast had en ze begon te bijten, dacht ik bij mezelf: ‘Waar ben ik mee bezig?’. Ik ben in mijn auto gestapt en weggereden.” Volgens de beklaagde was het ook de eerste keer dat hij die ‘drang’ voelde.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer