3 Maarten en Aad in hun Café Centraal in Oostrozebeke.
Valentijn Dumoulein Maarten en Aad in hun Café Centraal in Oostrozebeke.

Platsepissers en Ginstepoepers kunnen smullen van ‘mussenpootjes’ in Café Centraal

Na jaren leegstand opent voormalig restaurant Ter Helme opnieuw de deuren als Café Centraal. Maarten Vanlerberghe (27) roert er in de potten en leidt er alles in goede banen met goede vriend Aad De Marez (28). Het duo gaat zowel voor het interieur als de menukaart voor wat couleur locale.

Wie in Café Centraal op de Markt 12 binnen stapt, merkt meteen dat de uitbaters een neus voor nostalgie hebben. Aan de muur prijken allerlei spullen die naar vroeger verwijzen. “We zijn in Gent langs geweest bij een man die nog decorstukken voor televisieprogramma’s als Lili en Marleen en ’Allo ’Allo! geleverd heeft”, vertelt Aad. “Hij kon ons aan heel wat mooie decorstukken helpen en zelf hebben we er nog wat lokale spulletjes bijgestopt, zoals borden met opschriften uit Oostrozebeke.”

‘Mussenpootjes’

De menukaart is ook behoorlijk origineel en ziet er uit als een oud schoolschriftje. Daar prijkt alvast een opvallende suggestie op: ‘mussenpootjes’. “Het is een eigen recept van kippenboutjes, gegaard in eendevet”, legt Aad uit. “De naam verwijst naar burgemeester Vanacker, die in de oorlogsjaren nog mussen zou gegeten hebben om niet te moeten sterven van de honger. Later introduceerde burgemeester Lieven Demedts dan weer een mussenworp in onze gemeente en wilde hij er een mussendorp van maken. We willen met die ludieke benaming dat vergeten stukje geschiedenis onder de aandacht brengen.”

3 De gevel van Café Centraal.
Valentijn Dumoulein De gevel van Café Centraal.

Ginstepoeper of Platsepisser

Andere opvallende benamingen op het suggestiebord en de shirts van de heren zijn ‘Platsepisser’ en ‘Ginstepoeper’ “Dat zijn benamingen die mensen van de wijk de Ginste en uit het centrum elkaar gaven”, knipoogt Maarten. “We zijn elk van een van die locaties afkomstig en gekscheren daar wat mee. Ze verwijzen telkens naar twee verschillende suggesties op onze kaart.”

Maarten volgde een koksopleiding aan Spermalie en Aad volgde een bieropleiding in avondonderwijs. Maarten staat voltijds in de zaak, Aad combineert het met zijn werk bij bank ING. “We zijn met een praat- en eetcafé gestart omdat Oostrozebeke daar in onze ogen nood aan had”, besluit Aad. “Mensen kunnen hier op woensdag en donderdag van 11 tot 21.30 uur terecht, op vrijdag en zaterdag tot middernacht en op zondag tot 21.30 uur.”

Meer info op de Facebookpagina Café Centraal.

3 Wat couleur locale in Café Centraal.
Valentijn Dumoulein Wat couleur locale in Café Centraal.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer