2 Ieper
Veearts José Landuyt voor de rechter  voor verboden middelen.
Henk Deleu Ieper Veearts José Landuyt voor de rechter voor verboden middelen.
2 Ieper
Veearts José Landuyt vraagt de vrijspraak.
Henk Deleu Ieper Veearts José Landuyt vraagt de vrijspraak.

Veearts José L. voor rechter voor verboden middelen

Veearts José L. uit Oostrozebeke verscheen maandag voor de rechter in Ieper op verdenking van inbreuken met paardenmedicijnen en het toedienen van doping. De dierendokter vraagt de vrijspraak. In het beklaagdenbankje zit nog een collega van L. en een paardentrainer. 

Op de rechtbank van Ieper vraagt de openbare aanklager een effectieve geldboete en een celstraf, deels met uitstel, tegen veearts José L. uit Oostrozebeke. De Oostrozebekenaar staat terecht omdat hij twee paarden zou hebben behandeld met verboden middelen, althans volgens het openbaar ministerie. “Er zijn medicijnen toegediend die niet mochten worden toegediend, ook niet via het zogenaamde cascadesysteem”, aldus de openbare aanklager.

Bij dat systeem kunnen geneesmiddelen worden gebruikt die normaal niet mogen worden gebruikt op paarden. Een voorwaarde is dat de dieren ondraaglijk lijden. “Hier was dat niet het geval, het ging om racepaarden”, aldus de openbare aanklager. Die verweet ook de dierenarts niet te hebben gemeld dat de dieren niet meer voor consumptie geschikt waren. “Bij het gebruik van bepaalde middelen moeten de dieren worden uitgesloten voor de voedselketen. Dat moet worden opgetekend in het paspoort van de paarden. Indien er geen paspoort is, moet de Belgische Confederatie van het Paard (BCP) worden ingelicht”, aldus de openbare aanklager. De verdediging merkte op dat het BCP niet goed werkt. “Het BCP werkt absoluut niet zoals het moet”, klonk het. Ook andere tenlasteleggingen worden ontkent. L., die drie maanden in voorarrest zat, vraagt de vrijspraak.

In het beklaagdenbankje zit ook een collega van L. uit Kuurne. Die vrouw, die werkte voor de José L., zegt dat ze enkel deed wat haar baas haar oplegde te doen. L. ontkent dat echter. “Ze wist goed waar ze mee bezig was.”

Tenslotte staat nog een paardentrainer uit Tielt. Die man had de dieren gekocht, maar hij zegt niets verkeerds te hebben gedaan. Vonnis op 11 juni.

In 2003 kwam José L. al eens in opspraak met dopingzaak waar wielrenners Johan Museeuw en Mario De Clercq bij betrokken waren.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer