2 De bestelwagen en de Mercedes brandden volledig uit op de wei waarop ze waren beland.
Hans Verbeke De bestelwagen en de Mercedes brandden volledig uit op de wei waarop ze waren beland.

Weer dode op de Verre Ginste

ONGEVAL TIJDENS DICHTE MIST EIST ZWARE TOL OP BERUCHT KRUISPUNT

Er mag dan eindelijk beslist zijn om straks het gevaarlijke kruispunt van de Verre Ginste in Oostrozebeke veiliger te maken met een rotonde, voor een Roemeense arbeider (24) uit Hoogstraten die gisterenmorgen met zijn collega's naar zijn werkplek aan het rijden was, komt die ingreep te laat. De bestelwagen van het trio verleende geen voorrang en botste in de dichte mist tegen een personenwagen.

Enkele tientallen jaren al rijdt Peter Vermeulen (48) vanuit zijn woonplaats Tielt naar Sint-Baafs-Vijve, waar hij tewerkgesteld is bij Balta. Ook gisterenmorgen was dat het geval. "Ik reed voorzichtig want er hing een dikke mist, het zicht was beperkt tot zowat vijftig meter", vertelt de man. "Bij het naderen van het kruispunt werd ik verrast door een bestelwagen met aanhangwagen die uit de richting van Dentergem kwam en het kruispunt dwarste. Er volgde een botsing met een kleine Mercedes die uit de richting van Wakken kwam gereden. Beide voertuigen vlogen het weiland op. Mijn Ford Fiesta werd daarbij heel licht geraakt, aan de motorkap en mijn rechterspiegel. Verwaarloosbare schade eigenlijk, maar het was net alsof ik een flashback beleefde. Een aantal jaar geleden overkwam mij namelijk op dit kruispunt net hetzelfde, ook met een bestelwagen met aanhangwagen die vlak voor mij zonder stoppen de baan dwarste. Mijn nummerplaat werd toen afgerukt, de chauffeur van de bestelwagen had het zelfs niet eens gemerkt en was gewoon doorgereden." Het ongeval waarbij Peter Vermeulen gisterenmorgen betrokken raakte, was echter van een heel ander kaliber.

2 Peter Vermeulen hielp de slachtoffers.
Hans Verbeke Peter Vermeulen hielp de slachtoffers.

In lichterlaaie

"Ik ben gestopt om hulp te bieden", vertelt de man. "Aan de voorzijde van de gekantelde bestelwagen, half gekneld onder de cabine, zag ik iemand liggen waarvan ik onmiddellijk besefte dat alle hulp te laat kwam. Twee anderen kwamen uit de bestelwagen gekropen, net als de bestuurder van de Mercedes-personenwagen. Die was helemaal van slag, ik heb me over hem ontfermd. Er ontsnapte inmiddels al rook van onder zijn motorkap, na een paar minuten stond de wagen in lichterlaaie. Het vuur sloeg over naar de achterzijde van de bestelwagen."


De drie slachtoffers die konden ontkomen, raakten allen lichtgewond en werden naar het ziekenhuis overgebracht. Peter Vermeulen bleef ongedeerd. "Ik ben dankbaar voor zijn spontane hulp en die van een thuisverpleegster die ook is gestopt", zegt Raf Clauws (49) uit Desselgem. Hij is de man wiens Mercedes A uitbrandde. "Ik was op weg naar Aalter om mijn werkweek bij Bekaert te beginnen", doet hij z'n verhaal. "Voor mij reed iemand aan een gezapige snelheid door de mist, ik volgde op veilige afstand. Pas op het laatste moment besefte ik dat de bestelwagen die plots van rechts kwam helemaal niet remde. Tijd om te reageren, was er niet meer." Het ongeval eiste het leven van Costel Anastasoaiei, een 24-jarige Roemeen die net als zijn collega's werkte in dienst van het bedrijf ABW Bestratingen in Beerse, bij Turnhout.

Rotonde

Het is niet de eerste keer dat iemand om het leven komt op het beruchte kruispunt, waar heel regelmatig ongevallen gebeuren. Streekgenoten weten dat het er gevaarlijk is, ondermeer door een slechte zichtbaarheid aan één kant en het feit dat het kruispunt eigenlijk visueel niet duidelijk genoeg uit de verf komt. Jaren lobbywerk heeft intussen recent geleid tot de beslissing van de Administratie Wegen en Verkeer (AWV) om op middellange termijn het probleem aan te pakken. In 2018 voorziet AWV één miljoen euro om het kruispunt om te vormen tot een rotonde. Er komen ook afgescheiden fietspaden. Middengeleiders moeten er voor zorgen dat het verkeer bij het naderen van de rotonde in de toekomst automatisch tot afremmen wordt gedwongen. Ongevallen als dat van gisterenmorgen kunnen dan in principe niet meer gebeuren. Tot zolang echter blijft het afwachten en hopen dat er geen mensenlevens meer te betreuren vallen op het kruispunt.

Lees meer