2 Het spectaculaire skate-park is de absolute blikvanger op de nieuwe Borcht-site.
Mozkito/Vincent De Pauw Het spectaculaire skate-park is de absolute blikvanger op de nieuwe Borcht-site.

Borchtsite ingehuldigd: nieuwe parking voor 93 wagens en spectaculair skatepark

De polyvalente Borchtsite, in het centrum van Opwijk, is door het gemeentebestuur plechtig ingehuldigd. Op de site kunnen 93 wagens parkeren en er werd ook een skate-park aangelegd. Oppositiepartij Groen heeft kritiek op het project. “De Borchtsite getuigt van een verouderde visie op mobiliteit.”

De Borchtsite bevindt zich tussen het gemeenschapscentrum Hof Ten Hemelrijk en de Kattestraat. Voor de bestuursmeerderheid van Open VLD en N-VA gaat het om een symbooldossier. Tot 2012 waren er plannen om op dit perceel een dozijn sociale woningen neer te poten. De ploeg van burgemeester Albert Beerens gooide die plannen in de prullenbak. “We wilden niet dat het laatste stuk open ruimte in ons centrum ook nog zou volgebouwd worden”, meldt schepen van Mobiliteit Johan Deleu (N-VA). “We hebben daarom beslist om van deze ruimte een polyvalent plein met parking te maken. Daaraan koppelen we meteen ook een parkeer- en circulatieplan voor het dorpscentrum en het invoeren van bewonerskaarten.”

Stoepen breder

Het gemeentebestuur wil nu zowel het Singelplein als het Kerkplein nog herinrichten. “Die plannen moeten het centrum aantrekkelijker maken, zowel voor de middenstand als de bewoners. Ook de Kattestraat wordt heringericht. De stoepen worden breder gemaakt en de rijweg versmald. Langparkeerders zullen in de toekomst op de Borchtsite of op de parking van het Hof Ten Hemelrijk hun auto kwijt kunnen. In de straten van het centrum wordt de blauwe zone van kracht.”

De aanleg van de Borchtsite kostte 1,3 miljoen euro. Aquafin kwam voor 300.000 euro tussenbeide in die factuur. De kosten van het gloednieuwe skate-park, dat in de site werd geïntegreerd, bedroegen 121.000 euro.

‘Grote lap beton’

Oppositiepartij Groen heeft lof voor de keuze voor een skate-park maar omschrijft de nieuwe Borchtsite als ‘een grote lap beton’. “De groene long in ons dorp is door deze parking alweer een beetje kleiner geworden”, zegt meldt Bert De Wel. “En in plaats van het dorp verkeersarm of zelfs verkeersvrij te maken, gaan men nu net meer wagens aantrekken. We kijken nu al uit naar het parkeer- en circulatieplan van de gemeente en we zijn benieuwd hoe men het verkeer veiliger zal maken voor zwakke weggebruikers.”

Schepen Deleu voelt zich door de opmerkingen niet geviseerd. “De mensen van Groen bekijken Opwijk als een grootstad. Zij zouden willen dat alle auto’s aan de rand geparkeerd worden om dan vervolgens te voet naar het centrum te komen. Als je dat doet, bloedt de middenstand dood.”

2 Het voltallige schepencollege van Opwijk, met burgemeester Albert Beerens, knipte het lintje van de nieuwe Borcht-site door.
Mozkito/Vincent De Pauw Het voltallige schepencollege van Opwijk, met burgemeester Albert Beerens, knipte het lintje van de nieuwe Borcht-site door.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer