Mozkito

VIDEO. Brandweer redt kat van terras aan brandende flat op 30 meter hoogte

Een felle brand in een flat op de 11de verdieping heeft vanmorgen bijna het leven gekost aan een kat. Het dier probeerde via het terras aan de vlammen te ontsnappen maar kwam vast te zitten op het rolluik van een andere flat, op meer dan 30 meter hoogte.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De brand ontstond in paviljoen 6 van het Breugelpark in Zellik. De bewoners werden even na 6 uur gewekt door een indringende brandgeur. Het koppel, dat nog maar anderhalve maand in het appartement woonde, kon snel in veiligheid worden gebracht. “Het vuur ontstond in de keuken”, meldt brandweerkapitein Michel Carlé van de brandweerzone Brabant West. “Vermoedelijk is er iets fout gegaan met het elektrisch fornuis of met de waterkoker. Er was een enorme rookontwikkeling.”

Het jonge koppel raakte bevangen door de rook en werd met ademhalingsproblemen overgebracht naar het OLV-ziekenhuis in Asse. De brandweermannen hadden intussen alle moeite van de wereld om de kat des huizes te vangen. Het dier raakte in paniek en vluchtte naar het terras van de flat. Vanaf het terras sprong ze naar een rolluikkast van een aanpalende flat. “Het dier bevond zich daar op een boordje van amper 20 centimeter en kon haast niet meer bewegen zonder naar beneden te vallen”, zegt Carlé. “We hebben de kat uiteindelijk via de brandweerladder kunnen evacueren. Dat was niet eenvoudig. Onze ladderwagen kan een hoogte van 30 meter aan, maar de kat zat nog iets hoger. Uiteindelijk heeft onze man bovenop de ladderwagen zich tot het uiterste gestrekt zodat hij de kat kon pakken.”

Het dier zat onder het roet en werd door de politie overgebracht naar een veearts. De flat is onbewoonbaar door rookschade. De bewoners kunnen voorlopig bij familie terecht.

5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Melissa Pelicaen

    Ik wil de brandweermannen 1000x bedanken voor het goede werk dat ze geleverd hebben. Dat ze Oscaar (mijn kat) veilig en wel beneden hebben gebracht en dat ze ons zo goed verzorgd hebben. Echte helden die brandweermannen!

  • Daisy De Smedt

    Knap gedaan van de brandweer, hartverwarmend.

Lees meer