Freek Braeckman in gesprek met Colette Declerq (62) aan de Kouter, waar het nieuwe rusthuis komt.
Foto Vertommen Freek Braeckman in gesprek met Colette Declerq (62) aan de Kouter, waar het nieuwe rusthuis komt.

"Ouderen trekken naar rusthuizen in de omgeving"

Wat schort er aan de voorzieningen voor ouderen?

Slechts veertien procent van de inwoners van Oud-Heverlee vindt dat er in de gemeente voldoende aanbod is op het vlak van voorzieningen voor ouderen, zo blijkt uit de Gemeentemonitor. VTM-nieuwsanker Freek Braeckman hield in het kader van de verkiezingsreeks 'De Ronde van Freek' halt in deelgemeente Blanden om uit te zoeken hoe de vork in de steel zit. Daar wordt al 20 jaar een woonzorgcentrum gepland. Ten laatste tegen 2021 wordt het nieuwe rusthuis gebouwd.


"Slechts 14 procent van de inwoners van Oud-Heverlee zijn tevreden over de voorzieningen voor ouderen in hun gemeente. Zo staat de gemeente op de laatste plaats in Vlaanderen. Ter vergelijking, het West-Vlaamse Lichtervelde behaalde 92 procent", stelde Freek Braeckman, die ervan versteld stond dat het toekomstige woonzorgcentrum niet op het hele veld achter de kerk, maar op ongeveer de helft ervan zou gebouwd worden.


De voorzitter van de seniorenraad van Oud-Heverlee Colette Declercq (62) stond Braeckman te woord in de buurt van de kerk van Blanden, waar het woonzorgncentrum De Kouter zou moeten komen. "Toen ik de cijfers vernam, was ik verrast dat nog 14 procent van de inwoners tevreden is met de bejaardenvoorzieningen, want die zijn er hier niet. Over de thuiszorg hebben we geen klachten. Maar ouderen trekken naar rusthuizen in de omgeving. In onze gemeente zitten straffe tachtigers en negentigers die goed hun plan trekken. Zij zijn van veel op de hoogte en volgen dit thema, we hebben dus zeker een gezonde basis. Momenteel zitten ze met de gemeente rond de tafel om het financiële luik van het rusthuis te bespreken, we zijn zeker nog niet aan het spitten", wist Declercq. "Het thema van WZC De Kouter wordt over de verkiezingen getild. Akkoord, het is een dure investering, maar we hebben het vroeg of laat zeker nodig. We staan nog mijlenver af van een normale ouderenzorg."


(SVDL)

Lees meer