81 leerlingen hebben nog geen school in Leuven… “Minder dan vorig jaar. We zakken van 5 % naar 3,5 %!”

In Leuven zijn nog 81 leerlingen op zoek naar een secundaire school. Dat blijkt na de aanmeldperiode die op 14 mei werd afgesloten. Het digitale aanmeldingssysteem wees 89 % -goed voor 1.996 leerlingen- toe aan de school van de eerste keuze. Daar hebben de 81 leerlingen zonder school uiteraard geen boodschap aan. Toch zijn er dit jaar minder ‘dakloze’ leerlingen dan vorig jaar. “We gaan van 5 % naar 3,5 %”, klinkt het.

2 Kampeertaferelen zijn in Leuven al langer van de baan. Alle basis- en secundaire scholen in de stad nemen deel aan het centrale aanmeldingssysteem.
Foto Vertommen Kampeertaferelen zijn in Leuven al langer van de baan. Alle basis- en secundaire scholen in de stad nemen deel aan het centrale aanmeldingssysteem.

Op 14 mei rondden de Leuvense secundaire scholen de aanmeldperiode voor het eerste jaar in het secundair onderwijs af. De computer heeft de eerste toewijzing gedaan en het is nu aan de leerlingen en hun ouders om zich effectief in te schrijven Liefst 1.996 leerlingen -of 89% van het totaal- kunnen terecht in de school van eerste keuze. Daarmee toont het systeem volgens schepen van Onderwijs Lalynn Wadera (sp.a) zijn waarde aan. “Eenvoudig en efficiënt inschrijven met een garantie van gelijke kansen. Dat is het doel van het digitale aanmeldingssyteem”, klinkt het. “We vinden het belangrijk dat alle ouders en leerlingen evenveel kansen hebben om toegang te krijgen tot de school van hun keuze. Alleenstaande ouders of mensen met een kleiner lokaal netwerk… iedereen staat gelijk aan de meet bij ons. Vrije keuze betekent voor ons vooral vrij van ongelijke kansen en drempels.”

Vrije keuze van school betekent voor ons vooral vrij van ongelijke kansen en drempels

Schepen van Onderwijs Lalynn Wadera (sp.a)

Leuvense ouders en kinderen zijn al langer vertrouwd met het digitale systeem. De katholieke scholen (KSLeuven) werken zelfs al een aantal jaren met een digitaal inschrijvingssysteem en toonden zich als een voorloper in Vlaanderen. Intussen heeft de Vlaamse overheid een decreet goedgekeurd dat centraal en elektronisch aanmelden verplicht maakt in scholen waar nu nog wordt gekampeerd. “De ervaring leert dat het systeem eenvoudig en billijk is, zeker als alle secundaire scholen erin meestappen”, zegt Danny Pijls, directeur van KSLeuven. “Het aantal leerlingen dat de eerste keuze kreeg toegewezen is in vergelijking met verleden jaar gestegen met bijna 2%. Met bijna 92% van de leerlingen die een school van eerste of tweede keuze hebben, behalen de partners een goed resultaat.”

Kamperen

Sinds dit jaar nemen ook de provinciale scholen en het gemeenschapsonderwijs deel aan het centrale aanmeldsysteem in Leuven. “We vonden het belangrijk om met onze scholen mee te stappen in het aanmeldsysteem. Zo hebben we over de netten heen een gezamenlijk aanmeldpunt waarbij iedereen gelijke kansen heeft om in te schrijven. Het alternatief was dat er dagenlang gekampeerd zou worden aan scholen”, zegt Lut Lambert, coördinerend directeur van de Scholengemeenschap Leuven van het provinciaal en het gemeenschapsonderwijs.

Het aantal leerlingen dat zijn eerste keuze heeft in september zal de komende maanden zeker nog toenemen

Danny Pijls, directeur KSLeuven

Allemaal goed en wel, maar wat met de 81 leerlingen die nog geen Leuvense school hebben gevonden? “Het gaat om 3,5 % van de leerlingen. Vorig jaar was het nog 5 %. Dit is een heel goede startpositie”, weet Danny Pijls, directeur van KSLeuven. “Het aantal leerlingen dat zijn eerste keuze heeft in september zal de komende maanden zeker nog toenemen. De leerlingen die na deze digitale toewijzing nog geen school of een school met een lage voorkeur hebben, vangen we volgende maandag op in een informatievergadering. We overlopen met hen de mogelijke alternatieven en de scholen beloven hen ook om wijzigingen in de vrije plaatsen snel en transparant te communiceren de komende maanden”, voegt Jos Vaesen, voorzitter LOP Leuven Secundair Onderwijs, er nog aan toe.

2 Schepen Lalynn Wadera (sp.a) ziet het digitale aanmeldingssysteem als de beste optie gezien het tekort aan plaatsen in populaire scholen.
Vertommen Schepen Lalynn Wadera (sp.a) ziet het digitale aanmeldingssysteem als de beste optie gezien het tekort aan plaatsen in populaire scholen.

Schepen Lalynn Wadera (sp.a) betreurt dat het digitale systeem niet iedereen tevreden kan stellen maar blijft er bij dat het de beste optie is gezien het feit dat er momenteel onvoldoende stoelen beschikbaar zijn in de populaire scholen. “We verwachten in de toekomst grote capaciteitstekorten in Leuven”, laat schepen Wadera weten. “Het is onze allerhoogste prioriteit om dat gat zo goed mogelijk dicht te rijden door te zoeken naar extra financiële middelen.”

2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Stefanie Pieraets

    Ook onze zoon heeft geen plaats. We zijn niet getroost met het idee dat hij in september misschien toch nog een plaats zou hebben. Hij is op van de stress.

  • Glenn Vanbellingen

    Allemaal goed en wel en de uitleg klinkt mooi, maar ze mogen hier het wel eens aan onze radeloze 12 jarige dochter komen uitleggen dat ze geen school heeft.

Lees meer