Wijnboer Paul Vleminckx en zoon Laurens van Chardonnay Meerdael bij hun wijnranken.
Vertommen Wijnboer Paul Vleminckx en zoon Laurens van Chardonnay Meerdael bij hun wijnranken.

Chardonnay Meerdael valt opnieuw in de prijzen en innoveert

Wijnbouwer Paul Vleminckx (61) van Chardonnay Meerdael uit Vaalbeek, een deelgemeente van Oud-Heverlee, viel zeer recentelijk in de prijzen. Op nationaal vlak kreeg zijn sprankelende rosé een gouden plak terwijl zijn mousserende kwaliteitswijn zilver kreeg. Op de Concours du Vin Mondial in Zwitserland kreeg hij nóg een zilveren medaille voor zijn Blanc de Blanc. Verder werkt zijn zoon Laurens (25) aan een autonome tractor die in september operationeel moet zijn.

“We zijn weer in de prijzen gevallen en dat blijft steeds deugd doen”, glundert de wijnbouwer. “De voorbije periode scoren onze wijnen zeer goed, ondanks de concurrentie die steeds groter wordt. We zijn vanaf 1994 pionier in onze branche, maar we zijn nu zeker niet meer alleen. Het volgende concours waaraan we voorlopig deelnemen zal in september lopen, maar dat is nog even.”

Vorst

De uitzichten voor de oogst van dit seizoen zijn voorlopig positief. “We mogen niet klagen tot nu toe. We kregen een beetje last met vorst, ongeveer tien procent vroor stuk. Daar namen we maatregelen tegen met de plaatsing van een warmtekanon. In onze percelen in het bos staan onze wijnranken beschermd. Hoewel we al in het midden van mei zitten, blijven de temperaturen ’s nachts rond het vriespunt hangen. Daar liggen we wel degelijk van wakker. Het is een wereld van verschil met de hitte van vorig jaar. Indien we geen schade meer oplopen door de vriestemperaturen, dan stevenen we af op een redelijk goede vruchtzetting. Tegen dat we in oktober kunnen oogsten kan en moet er echter nog veel gebeuren”, aldus Vleminckx.

Tractor uniek in zijn soort

Zoon Laurens Vleminckx blijft ondertussen niet bij de pakken zitten. “Hij is ondertussen druk bezig met de ontwikkeling van een tractor die volledig autonoom zal rijden. We zullen ons dus op ander werk kunnen concentreren. Er bestaan van zo’n types momenteel al enkele summiere versies, maar deze versie zal uniek in zijn soort worden. Dat zal ons een hoop werk besparen, maar de ontwikkeling ervan is ook geen sinecure. Het is de bedoeling dat deze tractor klaar zal zijn tegen zondag 15 september, de Dag van de Landbouw en ook onze opendeurdag. Daar volgt later meer informatie over”, besluit de wijnbouwer.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer