2 Het dorpsgezicht rondom de kerk van Blanden moet veranderen, de kasseien moeten verdwijnen om de geluidshinder te verminderen.
Vertommen Het dorpsgezicht rondom de kerk van Blanden moet veranderen, de kasseien moeten verdwijnen om de geluidshinder te verminderen.

De kasseien aan de kerk veroorzaken al decennia geluidshinder voor buurtbewoners. Komt er binnenkort een oplossing aan?

De kasseien aan de Sint-Jan-Evangelistkerk in Blanden zijn al sinds eind vorige eeuw een drukbesproken thema. De kasseien werden er gelegd om een rustiek element in het landschap aan te brengen maar brachten enkel lawaai met zich mee. Tot op de dag van vandaag zit er nog geen schot in de zaak, de hinder is momenteel aanzienlijk hoger gezien er vele vrachtwagens beginnen af en aan te rijden voor de bouw van het aangrenzende WZC De Kouter.

De gemeente speelde in 2000 al klachten van de bewoners door naar het Agentschap Onroerend Erfgoed. Er werd toen bij het agentschap gesteld dat de kasseien niet konden verdwijnen door enkele klachten over geluidshinder. De bewoners stapten toen zelfs met hun klachten naar het kabinet van toenmalig Vlaams minister Paul Van Grembergen (Spirit). Die stuurde een raadgever en het celhoofd van het Agentschap Onroerend Erfgoed naar Blanden. Zij meldden dat het verkeer over de kasseistrook in belangrijke mate voor geluidsoverlast zorgde en dat er remediërende maatregelen moesten komen waarbij een heraanleg van de strook niet uitgesloten mag worden.

2 Kerk Blanden
Vertommen Kerk Blanden

Het is al enkele decennia duidelijk dat er iets moet gebeuren, maar het komt maar niet van de grond. Sinds de zomer van 2004 was er al sprake van om andere kasseien te leggen, andere alternatieven waren een rode asfaltlaag of beton.

“De kasseien aan de kerk in Blanden veroorzaken heel veel lawaai en overlast voor de omwonenden. Verleden jaar, toevallig net voor de gemeenteraadsverkiezingen, werd er gezegd dat de kasseien snel zouden verdwijnen. Op de gemeenteraad bleek dat er niets minder waar was. Eerst moet er nog een beheersplan opgemaakt worden wat met de kasseien te doen en dan is daar heel misschien sprake van. We roepen de meerderheid op om hier zo snel mogelijk werk van te maken”, klonk het bij oppositiepartij Open Vld Oud-Heverlee.

Burgervader Adri Daniëls (CD&V) deelt mee dat er aan een oplossing gewerkt wordt.

“Met de vrachtwagens die af en aan beginnen te rijden om grond van het domein De Kouter weg te voeren, stijgt de overlast en krijgen we meer telefoontjes binnen over geluidshinder. Die problemen deden daar al de ronde nog voor ik in de gemeentepolitiek kwam in 2001. Dat is iets wat we moeten bespreken met het Agentschap Onroerend Erfgoed. Het omgevingsplan van de kerk moet herbekeken worden. De kerk is samen met die kasseistrook een onderdeel van het dorpsgezicht. Waardoor we moeten toekomstige veranderingen ginds in een plan gieten. De kasseistrook mag weg om plaats te maken voor andere wegverharding. Er komen alleszins geen afgeslepen kasseien meer in de plaats. Wat dan wel is verre van duidelijk is wanneer dit er kan komen, hopelijk zal dit zo snel mogelijk opgelost worden. Ik hoop alleszins dat dit euvel voor het einde van mijn termijn, einde 2020, de wereld uit is”, aldus de burgemeester.

1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • rita decock

    Die kasseien werden er niet gelegd om een rustiek element aan te brengen, maar wel omdat het toenmalige 'Monumenten en Landschappen' nu dus Dienst Erfgoed eiste dat die er kwamen als onderdeel van het beschermd dorpsgezicht. (Blijkbaar hadden daar ooit lang geleden kasseien gelegen.) Vandaar ook de moeilijkheid om die weg te doen. Maar blijkbaar zit er nu toch een beetje schot in de zaak. Als het alleen aan de gemeente Oud-Heverlee lag was er al lang een oplossing.

Lees meer