2 Europees parlementslid Mark Demesmaeker BELGA PHOTO DIRK WAEM
BELGA Europees parlementslid Mark Demesmaeker BELGA PHOTO DIRK WAEM

Europees parlementslid Mark Demesmaeker pleit voor oprichting van nationaal park Brabantse Wouden

Op Europadag pleitte N-VA bij monde van Europees parlementslid Mark Demesmaeker voor de oprichting van een nationaal park Brabantse Wouden. Aan het kasteel van Neerijse op de grens van Huldenberg met Oud-Heverlee legde hij uit dat de Vlaamse natuur in de Europese Champions League moet spelen. Er werd ook gekeken naar de voorbeeldrol van het Limburgs Nationaal Park Hoge Kempen.

“De N-VA heeft de voorbije vijf jaar op verschillende bestuursniveau’s stevig aan de kar getrokken voor het beschermen van biodiversiteit en voor meer natuur. Wij hebben ook ambitieuze plannen om dit verder te zetten. We ijveren voor de oprichting van verschillende nationale parken in Vlaanderen en een kader hiervoor. Een gebied dat hiervoor in aanmerking komt is het gebied van het Meerdaalwoud tot aan het Hallerbos. Om het draagvlak hiervoor te vergroten, brachten wij een bezoek aan de Dijlevallei, waar de idee van een nationaal park vorm krijgt. De Vlaamse natuur moet in de Europese Champions League spelen”, vertelde Demesmaeker.

Voormalig burgemeester van Oud-Heverlee, Alexander Binon, was ook aanwezig bij het bezoek. “Onder mijn impuls werden de eerste stappen gezet voor het project ‘Brabantse Wouden’. Het is de bedoeling om de aanwezige natuurkernen in dit gebied verder uit te bouwen, in te richten, onderling te verbinden en toegankelijk te maken”, vertelde Binon.

2 Voormalig burgemeester van Oud-Heverlee, Alexander Binon.
Vertommen Voormalig burgemeester van Oud-Heverlee, Alexander Binon.

Voormalig Europees parlementslid Frieda Brepoels was er ook bij. Zij bracht een Limburgse delegatie mee vanuit het Nationaal Park Hoge Kempen, tot vandaag het enige nationaal park in ons land. “Het nationaal park in Limburg heeft de voorbije twee decennia waardevolle ervaring opgedaan. Het was een bijzonder interessante en nuttige ervarings- en kennisuitwisseling tussen Limburg en Vlaams-Brabant. Hopelijk leidt dit tot een vruchtbare kruisbestuiving.”

De plaatselijke natuurverenigingen Vrienden van Heverlee Bos en Meerdalwoud en Natuurpunt zijn het plan van een nationaal park genegen. Zij zetten in op de ontsnippering en het verbinden van natuur. De Vrienden van Heverlee Bos en Meerdalwoud pleitten al sinds 1976 voor de oprichting van een natuurpark.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer