4 Opening van het eerste multimovepad in Vlaanderen aan onthaalzone De Torenvalk.
Vertommen Opening van het eerste multimovepad in Vlaanderen aan onthaalzone De Torenvalk.

Sport Vlaanderen en Natuur en Bos openen eerste ‘multimovepad’ aan De Torenvalk: “Kinderen meer laten bewegen in een groene omgeving”

In aanwezigheid van Vlaams minister van Natuur Koen Van den Heuvel (CD&V) en Vlaams minister van Sport Philippe Muyters (N-VA) hebben het Agentschap Natuur en Bos en Sport Vlaanderen het eerste ‘multimovepad’ in Vlaanderen geopend. Heel wat kinderen kwamen dit beweegpad aan onthaalpoort De Torenvalk in het Meerdaalwoud in Blanden inspelen.

4 Opening van het eerste multimovepad in Vlaanderen aan onthaalzone De Torenvalk.
Vertommen Opening van het eerste multimovepad in Vlaanderen aan onthaalzone De Torenvalk.

Het multimovepad is het resultaat van een samenwerking tussen Sport Vlaanderen en Natuur en Bos en moet kinderen tussen 3 en 12 jaar op een speelse manier stimuleren om meer te bewegen in een natuurlijke omgeving. De natuurlijke hindernissen en houten constructies laten kinderen spelenderwijs twaalf verschillende bewegingsvaardigheden oefenen. Een rollenboltallud is een van de blikvangers. Op de buitenspeeldag gisteren vond ook een workshop plaats over vlechtwerk met wilgentakken en de constructies die je daarmee kunt bouwen. Een gids begeleidde de kinderen tijdens een educatief spel. In de twaalf hindernissen en constructies wordt ook plaats gemaakt voor een miniversie van een ecoduct voor kinderen, specifiek voor de gemeente gezien deze er binnenkort twee zal tellen. 

4 Opening van het eerste multimovepad aan onthaalzone De Torenvalk.
Vertommen Opening van het eerste multimovepad aan onthaalzone De Torenvalk.

Natuurbeleving

“De rode draad in mijn natuur- en bosbeleid is de realisatie van meer beleefbare natuur”, zegt minister Van den Heuvel. “Om de bezoekers nog meer van het Meerdaalwoud en Heverleebos te laten genieten, werden eerder al heel wat zaken gerealiseerd. In 2005 werd hier het eerste ecoduct in Vlaanderen in gebruik genomen. Later verschenen twee kleinere onthaalpoorten, een natuurloop, bivakzone, speelzones en nu dus ook De Torenvalk. Een authentieke natuurbeleving met respect voor de natuur staat centraal en zo wordt het meteen ook rustiger in de kwetsbare delen van het woud. De vuursalamander, boommarter en andere zeldzame diersoorten zijn ons daar ongetwijfeld zeer dankbaar voor. Het is belangrijk om kinderen op jonge leeftijd al kennis te laten maken met de natuur. Het multimovepad Meerdaalwoud biedt een mooie mix tussen open grasvlakten en een stuk speelbos. In het speelbos kunnen de kinderen ook volop kampen bouwen en ravotten.”

Inspiratieboek

Het multimovepad is net geen twee kilometer lang en bestaat onder andere uit klim- en stappalen, een schommel, xylofoon, reuzekatapult, evenwichtsbalk,... Daarop kunnen de kinderen volop klimmen, springen, glijden, trekken en duwen, wandelen en lopen. Uiteraard kun je het ook gewoon als wandelpad gebruiken. Ideaal dus voor ouders en begeleiders van spelende kinderen om even de benen te strekken. 

Binnenkort lanceren Natuur en Bos en Sport Vlaanderen een draai- en inspiratieboek om zelf een Multimovepad aan te leggen. Zo kunnen andere gemeenten het voorbeeld van Blanden volgen.

Op deze buitenspeeldag konden kinderen zich ook nog uitleven bij allerlei andere activiteiten, waaronder een touwenparcours, kampen bouwen, een deathride vanuit de toren, een fotozoektocht, klimmuur, speleobox, op bruine zeep glijden, vlechten, graffiti spuiten, Olympische bosspelen,... De kindjes en hun ouders die te voet of met de fiets kwamen, kregen een gadget aangeboden.

4 Opening van het eerste multimovepad aan onthaalzone De Torenvalk.
Vertommen Opening van het eerste multimovepad aan onthaalzone De Torenvalk.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer