3 Hoofdverdachte Gert H.
Ton Wiggenraad Hoofdverdachte Gert H.

"Het was alleen wat flirten"

ZAAKVOERDER DE PROVENCE RANDT JARENLANG JONGE WERKNEMERS AAN

"Hier is de keuken... en hier de slaapkamer." Op die manier gaf Geert H. nieuwe werknemers een rondleiding in zijn restaurant. Die slaapkamer gebruikte hij nadien om zijn vaak minderjarige medewerkers aan te randen of zelfs te verkrachten. "Het was enkel wat flirten", beweert de man. Hij riskeert 4 jaar cel.

Een jonge medewerker van het inmiddels gesloten restaurant De Provence in Oud-Turnhout stapte in oktober 2016 naar de politie. Hij vertelde dat hij enkele weken voordien verkracht was door zijn werkgever, de 56-jarige Geert H. "Al op de eerste werkdag werd zijn broek naar beneden getrokken en raakte H. hem aan op intieme plaatsen", vertelt aanklager Catherine Dederen. "Eind augustus werden zaken met hem gedaan die beschouwd kunnen worden als verkrachting."


De politie nam de klacht ernstig en contacteerde vijftig ex-werknemers van De Provence. Dat er zo'n groot verloop was geweest in het personeelsbestand was al een teken aan de wand. Tijdens de verhoren van de ex-werknemers kwamen nog eens 14 slachtoffers aan het licht die tussen 2003 en 2016 zijn aangerand. Drie slachtoffers stelden zich burgerlijke partij.


"Davy (fictieve naam, red.) was 15 jaar toen hij in De Provence ging werken. De rondleiding die hij kreeg, eindigde in de slaapkamer. Hij heeft een kussen voor zijn ogen gehouden om niet te moeten zien wat er allemaal gebeurde. Hij draagt de littekens mee voor de rest van zijn leven", schetst een advocaat een aanranding uit 2003.

3 Zijn ex-partner Jan V.D.B.
Ton Wiggenraad Zijn ex-partner Jan V.D.B.

Penis uit broek gehaald

Een ander slachtoffer dat zich burgerlijke partij stelde, heeft drie maanden in het restaurant gewerkt. "In die periode is hij meermaals aangerand. Ze lieten hem overwerken zodat hij zijn bus zou missen. Hij mocht dan boven in de slaapkamer blijven slapen. Daar werd hij aangeraakt in de schaamstreek en kreeg hij oneerbare voorstellen." Nog een ander slachtoffer werd al aangerand tijdens zijn sollicitatie. "H. nam de penis van cliënt uit zijn broek en begon er mee te spelen", aldus de raadsman.

3 Taverne De Provence in Oud-Turnhout.
Ton Wiggenraad Taverne De Provence in Oud-Turnhout.

Vijf minderjarigen

Vijf slachtoffers van Geert H. waren minderjarigen, drie van hen waren zelfs jonger dan 16 jaar. De overige slachtoffers waren net meerderjarig. "Hij ging telkens op zoek naar jonge jongens in een zwakke positie. Jongens met een mentale achterstand of die het thuis moeilijk hadden", verduidelijkt Catherine Dederen.


Niet alleen Geert H. stond terecht voor de rechtbank. Ook twee van zijn ex-partners worden verdacht van aanrandingen. Zij riskeren een celstraf van 20 maanden. "H. nam steeds het initiatief, maar zijn partners sloten zich er gemakkelijk bij aan. In augustus 2016 keek Jan V.D.B. toe tijdens de verkrachting."


Geert H. was naar eigen zeggen compleet van zijn melk toen hij in november 2016 werd opgepakt. In zijn ogen had hij alleen maar wat geflirt met zijn personeel. "De meeste werknemers had hij leren kennen in sauna's of chatboxen voor homo's. Hij probeerde hen te versieren zoals een heteroman een vrouw probeert te versieren. Hij dacht dat ze er wel voor open stonden", pleitte zijn raadsman Jan Eeckhout.


De advocaten van de slachtoffers waren niet opgezet met de houding van Geert H. "Het is niet omdat je homo bent dat je toestemming geeft aan elke man om aangeraakt te worden."

Lees meer