5 Een lege Zandstraat, de belangrijkste winkelstraat van Herentals.
Peter Vanderveken Een lege Zandstraat, de belangrijkste winkelstraat van Herentals.

Corona in de Kempen: van lege winkelstraten tot warme boodschap voor bewoners rusthuis

Het openbaar leven in ons land is door corona grotendeels stilgevallen. Straten hebben er nog nooit zo stil bijgelegen, vergaderingen en bijeenkomsten worden afgelast of uitgesteld. Maar er duiken her en der ook warme initiatieven op. Een overzicht voor de Kempen.  

Hoogstraten

De gemeenteraad van maandag 23 maart wordt uitgesteld naar een latere datum. 

De leerlingen van de Gemeentelijke Basisschool Hoogstraten hadden ook een hartverwarmende boodschap vandaag voor de bewoners van het woonzorgcentrum Stede Akkers

Meerle

De jongeren in Meerle tonen ook hun goed hart.  “In overleg met de Meisjeschiro Meerle, Chiro jongens, KLJ en JH Den Dorpel willen onze jongeren uw boodschappen doen bij onze plaatselijke winkels T Winkeltje, SPAR Express Meerle, Den Boergondier, Bakkerij De Merel en Apotheek Biopharm en Kippenwinkeltje Stoffels”, zegt Cis Van Aperen, voorzitter van de Dorpsraad Meerle. “ Bezorg je boodschappenlijstje bij Cis Van Aperen of bij Elke Braspenning. Dit kan via mail of sms. Elke is secretaris van de Dorpsraad en bereikbaar via elke.braspenning@telenet.be of 0474.29.90.46. Cis Van Aperen bereikbaar via cis@bouwwerken-vermeiren.be of 0495.52.74.47.

Geef duidelijk je naam en telefoonnummer door. Alle verzoekjes die je voor 18 u indient, zullen ‘s anderendaags gewinkeld worden. “Er wordt vooraf nog contact met je opgenomen. Geef dit door aan je familie en vrienden die geen Facebook hebben. Dit bericht delen mag zeker. Samen komen we deze coronacrisis te boven. We doen dit alvast tot 5 april om te beginnen. Wees lief voor elkaar. Onze jeugd is top! Meerle leeft! Hartelijke groetjes!”


Turnhout

Behalve de loketten van het Stadskantoor sluiten van dinsdag 17 maart tot en met vrijdag 3 april ook het Welzijnsonthaal en het OCMW Turnhout. De dienstverlening wordt wel voortgezet. Alle diensten blijven bereikbaar via mail en telefoon. “Cliënten kunnen nog terecht met al hun vragen”, zegt Kelly Verheyen, schepen van Sociale Zaken. “Een medewerker bekijkt samen met elke cliënt of zijn vraag dringende behandeling vereist of eventueel uitgesteld kan worden. Richtlijn daarbij is de lijst met prioritaire diensten die door Welzijnsonthaal en OCMW werd opgesteld.”

Nog in Turnhout werd maandag duidelijk dat veel mensen de raad opvolgen om binnen te blijven. Onder meer het treinstation en de bushaltes in de Stationsstraat lagen er verlaten bij.

Afbeelding

Afbeelding

Merksplas

N-VA Merksplas wil ook haar duit in het zakje doen in de strijd tegen corona. “Ben je ziek of behoor je tot de risicogroep en heb je hulp nodig? Laat het ons gerust weten!”, zegt Tom Janssen van N-VA Merksplas. “Of ken je iemand die hulp nodig hebt, geef het ons gerust door. Dan willen wij gerust voor jou naar de winkel gaan of langs komen voor een babbeltje.Laat het ons weten via het invulformulier op merksplas.n-va.be/stel-je-vraag.”  #samentegencorona

5 Het stadhuis van Hoogstraten.
Toon Verheijen Het stadhuis van Hoogstraten.

Herentals

CD&V Herentals roept haar inwoners op om gebruik te maken van het online initiatief ‘Beste Buur’ om je buren te helpen in de coronacrisis. Met het briefje kun je bijvoorbeeld aanbieden om boodschappen te doen of naar de apotheker te gaan.

De Herentalsenaren lijken de raad om zo veel mogelijk thuis te blijven goed op te volgen. In volle coronatijden waren onder meer in het station en de Zandstraat, de belangrijkste winkelstraat van Herentals, nauwelijks mensen te zien.

5 Een leeg station in Herentals.
Peter Vanderveken Een leeg station in Herentals.
5 In alle apotheken van Westerlo werd een doorschijnend toonbankscherm geplaatst.
RV In alle apotheken van Westerlo werd een doorschijnend toonbankscherm geplaatst.

Westerlo

Het gemeentebestuur van Westerlo liet afgelopen weekend bij alle apotheken doorschijnende toonbankschermen plaatsen zodat contact zoveel mogelijk vermeden wordt. “Er volgen nog initiatieven om de veiligheid van zorgverstrekkers, dienstverleners en klanten en patiënten te verbeteren”, klinkt het bij de gemeente.

Mol

Het gemeentebestuur van Mol lanceert een sociale noodlijn. “Op het nummer 014 33 16 00 kunnen mensen met een beperkt netwerk terecht met noodvragen. Doel van de lijn is horen wat de nood is. Op basis van de noodvraag, proberen we op maat een oplossing te bieden.” Het nummer is bemand van maandag tot en met vrijdag van 9 tot 12 uur en van 13.30 tot 16 uur, op donderdag van 9 tot 12 uur en van 13.30 tot 19 uur. Op zaterdag en zondag van 10 tot 12 uur.

Geel

Heel wat bedrijven en inwoners hebben gereageerd op de oproep van Ziekenhuis Geel om mondmaskers binnen te brengen, nadat de federale overheid had bekendgemaakt dat de levering van extra mondmaskers niet gebeurd was. Zo doneerden Oke-Auto, handelaar in auto-onderdelen, en Wolf Workwear mondmaskers aan het ziekenhuis van Geel. Die laatste heeft ook een vestiging en Mol en bekijkt nu of er ook mondmaskers in het ziekenhuis van Mol nodig zijn. Wie ook mondmaskers aan het Geelse ziekenhuis wil schenken, kan contact opnemen via gwen.vos@ziekenhuisgeel.be of 014/57.72.36.

5 Oke-Auto doneerde 45 mondmaskers aan het ziekenhuis in Geel.
RV Oke-Auto doneerde 45 mondmaskers aan het ziekenhuis in Geel.

Lees meer