7 Hotel Turnova aan de Grote Markt in Turnhout.
Toon Verheijen Hotel Turnova aan de Grote Markt in Turnhout.

Coronamaatregelen in de Kempen: openingsfeest Turnova verzet naar juni en lammetjesdag in Vorselaar gaat niet door en Thomas More schort de lessen op

Ook in de Kempen nemen steden en gemeenten maatregelen rond het coronavirus. Het feestprogramma rond de opening van Turnova in Turnhout is uitgesteld naar juni. In Vorselaar is dan weer een lammetjesdag van Natuurpunt afgelast. In Geel zal er dit jaar geen Paas TD zijn en in Balen wordt de feesttent tijdens de jaarmarkt afgelast. De Halfvastenstoet in Rijkevorsel op 22 maart lijkt voorlopig nog door te gaan net als het Aardbeienfestival in Hoogstraten op 10 april.

Openingsfeest Turnova

De stad heeft een kernteam samengesteld met vertegenwoordigers uit de dienst Gezondheid, Noordplanning, Communicatie en de burgemeester zelf. Ze plegen nauw overleg met elkaar, de huisartsen en het ziekenhuis. Onder meer het feestprogramma van het openingsweekend van Turnova is aangepast aan de nieuwe richtlijnen van de overheid. 

“Omdat veel internationale gasten hebben afgezegd, heeft de privépartner het evenement verplaatst naar juni”, zegt burgemeester Paul Van Miert. “Het shoppingweekend op zaterdag en zondag gaat wel door. De winkels zijn gewoon open. De animatie die door onze academies werd voorbereid, wordt wel geschrapt. De academies volgen daarmee de richtlijn dat scholen zich enkel moeten richten tot de kerntaak en dat is lesgeven.”

7 Het logo van de Thomas More-hogeschool
RV Het logo van de Thomas More-hogeschool

Thomas More

“Als grootste hogeschool van Vlaanderen heeft Thomas More ook een grote verantwoordelijkheid, niet alleen tegenover haar meer dan 19.000 studenten, 1.900 medewerkers en hun families, maar ook maatschappelijk. Omwille van deze grote community nemen we duidelijke beslissingen om te helpen de verspreiding van het Coronavirus zo goed mogelijk in te dijken”, klinkt het. “Alle lessen en activiteiten van 12, 13 en 14 maart worden geschorst. Vanaf maandag 16 maart gaan er enkel de noodzakelijke lessen nog door op de campus. Docenten en diensten bieden ondersteuning aan studenten van thuis uit. We verzekeren op de campussen minimale dienstverlening voor de studenten. Studenten en medewerkers met verhoogd risico op complicaties bij een eventuele besmetting worden geheel vrijgesteld van deelname aan lessen en activiteiten (inclusief evaluaties) en komen in geen geval naar de campus. Aan het personeel wordt gevraagd om vanaf 12 maart zoveel mogelijk van thuis uit te werken. De Opencampusdag van 14 maart gaat niet door. Alle nieuwe inkomende en uitgaande mobiliteiten voor studenten en medewerkers tot 4 april worden geannuleerd. Ook alle niet-essentiële activiteiten op de campussen/lesplaatsen worden geannuleerd, zoals bijvoorbeeld navorming voor externen en eigen medewerkers, events, onderwijsspiegels, activiteiten met externen op de campus. Deze maatregelen gelden tot nader order en worden wekelijks geëvalueerd.

Vorselaar: lammetjesdag Natuurpunt

Natuurpunt had voor zondagnamiddag een lammetjesdag gepland aan de Dijkbaan. “Elk jaar verwelkomen zo’n 500 bezoekers. Er geldt momenteel enkel een formeel verbod op bijeenkomsten met meer dan 1.000 deelnemers, maar Natuurpunt ziet de lammetjesdag toch  als een risico-evenement”, klinkt het. “Er komen traditioneel heel veel kinderen samen met hun ouders en grootouders op af en die mix wordt sterk afgeraden vanwege het besmettingsgevaar. Bovendien is het op zo’n druk evenement onmogelijk om bijvoorbeeld voldoende afstand te houden. We willen ook onze vrijwilligers geen risico laten lopen. We vinden het wel erg jammer.”

Turnhout

Alle activiteiten in Lokaal Dienstencentrum Albert Van Dyck, OC De Meerloop en LDC De Schoor (en bijhorend seniorenrestaurant) worden geannuleerd tot en met 13 april en de centra zelf worden gesloten. Voor de wzc De Wending en De Vliet  geldt een bezoekverbod tot 19 april. 

7 Het OCMW-gebouw van Turnhout.
Ton Wiggenraad Het OCMW-gebouw van Turnhout.

Neteland-gemeenten

Door de diensten noodplanning van Neteland worden alle geplande evenementen gescreend. Initiatieven waar veel kinderen en/of ouderen aanwezig zijn of waar ook wel wat lichamelijke contacten mogelijk zijn, worden soms uit voorzorg geannuleerd. Indoorevenementen met meer dan 1.000 bezoekers in regio Neteland worden sowieso niet toegestaan.

In Herentals wordt het Wereldkampioenschap Short Mat Bowls, dat normaliter in het weekend van 20 maart in het Sport Vlaanderen-sportcentrum zou plaatsvinden, verplaatst naar maart 2021. De wedstrijden van de Herentalse ijshockeyclub gaan voorlopig wel door, net als de voorstellingen in het cultuurcentrum.

Om verspreiding van het virus tegen te gaan, werd gevraagd om de lokale dienstencentra te sluiten ten laatste op donderdag 12 maart 2020. De regeling geldt voorlopig tot en met maandag 13 april 2020.

De komende weken zullen de meeste scholen zich daarom beperken tot haar kerntaak: lesgeven en de daarmee samenhangende essentiële taken. Activiteiten zoals opendeurdagen, schoolfeesten, uitstappen naar woonzorgcentra… zullen wellicht niet doorgaan.

Grobbendonk sluit het dienstencentrum ook.  De lessen en activiteiten van de permanente vorming worden geschorst. Het Computerke zal gesloten zijn. Overlegmomenten in het LDC zullen geannuleerd worden. Het dorpsrestaurant zal gesloten zijn. De gebruikers van het restaurant kunnen, via de keuken van woonzorgcentrum De Wijngaard, maaltijden aan huis geleverd krijgen. Wzc Wijngaard is gesloten tot 19 april. 

7 De Halfvastenstoet in Rijkevorsel op 22 maart lijkt voorlopig wel gewoon door te gaan.
Halfvastenstoet Rijkevorsel De Halfvastenstoet in Rijkevorsel op 22 maart lijkt voorlopig wel gewoon door te gaan.

Halfvastenstoet Rijkevorsel

Halfvastenstoet is jaarlijks een hoogfeest voor de carnavalvierders in de Noorderkempen. Het evenement trekt ook veel Nederlanders aan. Het is momenteel nog koffiedik kijken of de editie van dit jaar – of toch al zeker de festiviteiten in de tent – kunnen plaatsvinden. “We zijn volop in overleg en praten met verschillende deskundigen over wat we best doen”, zegt burgemeester Dorien Cuylaerts (N-VA). “Het is nog te vroeg voor een beslissing”

Paas TD

De stad Geel besliste om de Paas TD van 2 april af te gelasten. Verder staan er tot half april geen indoor evenementen boven de 1000 personen gepland. “Voorlopig zijn er geen andere evenementen afgelast, maar dit kan steeds aangepast worden. We volgen hier het advies van de overheid”, klinkt het bij het bestuur.

Vanaf donderdag sluit de stad tijdelijk het lokaal dienstencentrum Luysterbos. Ook worden alle groepsactiviteiten en bijeenkomsten in het WZC Wedbos geannuleerd tot en met maandag 19 april. Vanaf donderdag zal er bovendien geen bezoek meer toegelaten zijn in het woonzorgcentrum tot 19 april.

Jaarmarkt in Balen

Het gemeentebestuur van Balen heeft de feesttent, die normaal van 28 tot en met 30 maart zou plaatsvinden, tijdens Balen Jaarmarkt afgelast. Over de markt en de kermis zelf wordt op korte termijn een beslissing genomen.

Op scholen wordt er aangeraden om evenementen met externen te annuleren. Zo is de kienavond op de basisschool in het centrum afgelast, alsook de quiz en het schoolfeest op de basisschool in Wezel.

7 Het optreden van André Hazes op 10 april in een van de hallen van de Coöperatie Hoogstraten gaat nog door.
ANP Het optreden van André Hazes op 10 april in een van de hallen van de Coöperatie Hoogstraten gaat nog door.

Aardbeienfestival

Het Aardbeienfestival  in Hoogstraten met onder meer André Hazes op 10 april lijkt voorlopig ook nog niet in het gedrang te komen. “Het advies geldt maar tot 3 april dus voorlopig is er geen probleem”, zegt burgemeester Marc Van Aperen (Hoogstraten). “We wachten het verdere overleg af met de gouverneur en de andere burgemeesters.”

Beerse

Vanaf 12 maart sluit het lokaal dienstencentrum de deuren tot en met 13 april. Voor de eigen bewoners van de serviceflats en het woonzorgcentrum blijven de cafetaria en middagrestaurant open. Voor iedere andere bezoeker zijn de deuren gesloten. Het woonzorgcentrum gaat dicht tot 19 april.  Alle activiteiten die in het dienstencentrum of in Vlimmeren doorgaan, worden geannuleerd. Ook zal je gedurende deze periode geen lokaal kunnen huren in het dienstencentrum.

Mol: strikte richtlijnen voor woonzorgcentrum

Vanaf donderdag 12 maart gelden op welzijnssite Ten Hove in Jakob Smitslaan bijzondere voorzorgsmaatregelen voor het coronavirus. Zowel het restaurant als de cafetaria blijven gesloten. Alleen bewoners van de serviceflats kunnen ‘s middags nog in het restaurant terecht op voorwaarde dat ze geen ziektesymptomen vertonen.  Als dit wel het geval is, voorziet het lokaal dienstencentrum bezorging van de maaltijd op de serviceflat. Ook de cafetaria blijft volledig gesloten voor externe bezoekers. Voor het woonzorgcentrum geldt een bezoekverbod tot 19 april. 

Alle activiteiten die doorgaan in de zalen van het lokaal dienstencentrum worden tot en met 13 april afgelast of zullen doorgaan op een later te bepalen datum. Dit omvat allereerst de reguliere en wederkerende activiteiten van het lokaal dienstencentrum zoals de bridge, lijndansen, zitturnen, schaken, hobbynamiddag, naaikaffee, puzzelnamiddag, boccia, kienen, meditatief tekenen, kleuren met senioren. De afgelasting geldt ook voor alle activiteiten van Digiweten (Open Computerlokaal en Start to smartphone/tablet).

Enkele andere grotere activiteiten die niet kunnen doorgaan zoals de Spaghetti tegen kanker op zondag 15 maart, Dag van het geluk op vrijdag 20 maart, gespreksavond ‘De Ouders’ op woensdag 25 maart, gezond Lenteontbijt op zondag 29 maart, smaakmaker op woensdag 1 april, lezing vitamines en voedingssupplementen op donderdag 2 april, wieswedstrijd op maandag 6 april, bloemschikken ‘Paasstuk maken’ op vrijdag 10 april.

7 Dienstencentrum Eigenaard in Oud-Turnhout.
RV Dienstencentrum Eigenaard in Oud-Turnhout.

Oud-Turnhout

Lokaal dienstencentrum Eigenaard sluit tot en met 13 april. Alle activiteiten worden geannuleerd of uitgesteld. Er zal geen dorpsrestaurant, cafetaria, ochtendkoffie of zaalverhuur zijn tot en met 13 april. Het kapsalon blijft wél open. Over het bezoek in assistentiewoningen zijn er nog geen specifieke richtlijnen uitgevaardigd. Voorlopig blijft dit dus toegestaan.

7 Het woonzorgcentrum in Herenthout.
RV Het woonzorgcentrum in Herenthout.

Herenthout

Huis Driane sluit tot 13 april. Dit betekent dat activiteiten, cursussen, maaltijden in het dorpsrestaurant, vormingen tijdelijk niet kunnen doorgaan. Ook de activiteiten op verplaatsing of in open lucht worden geannuleerd.Dat gaat om de wandeling, het kaarten, de bingo, het paasontbijt, de taallessen, het bloemschikken, de petanque, de uitstapjes, de boodschappendienst.  De deuren van alle lokalen van het lokaal dienstencentrum gaan vast, dus ook van de cafetaria en de wassalons. Bezoekers moeten zich via de parlofoon melden. De gebruikers van het dorpsrestaurant kunnen verpakte maaltijden om zelf op te warmen aan huis laten leveren.

Lees meer