2 Anneleen Van Lommel van Erfgoed Noorderkempen in een erfgoedproject van kinderen in het Hofke van Chantraine in Oud-Turnhout.
Jef Van Nooten Anneleen Van Lommel van Erfgoed Noorderkempen in een erfgoedproject van kinderen in het Hofke van Chantraine in Oud-Turnhout.
2 Op de zolder van het Hofke van Chantraine wordt zondag aan kantklossen gedaan.
Jef Van Nooten Op de zolder van het Hofke van Chantraine wordt zondag aan kantklossen gedaan.

Erfgoeddag zet ambachten met moderne twist in de kijker

Het thema van de Erfgoeddag is dit jaar ‘Hoe maakt u het?’. De Erfgoeddag zet daarom zondag ambachten en vakmanschap in de kijker. “Er zijn tegenwoordig veel jonge en hippe mensen die ambachten een moderne twist geven. Dat willen we in de kijker zetten”, zegt Anneleen Van Lommel van Erfgoed Noorderkempen.

De eerste zondag na de paasvakantie is ieder jaar Erfgoeddag. Het jaarthema is dit jaar ‘Hoe maakt u het?’ Alle aandacht gaat daarom naar ambachten en vakmanschap. “Traditiegetrouw nemen de lokale heemkundige kringen en musea elk jaar deel aan Erfgoeddag”, vertelt Anneleen Van Lommel. “Dit jaar zijn er echter ook tientallen beoefenaars van oude én moderne ambachten die voor het eerst meedoen met Erfgoeddag. Dat maakt deze editie zo bijzonder.”

Creatieve workshops

Op verschillende Kempense locaties komen zondag vaklui samen om hun kunde te demonstreren en hun kennis te delen met het publiek. Dat publiek wordt ook uitgedaagd om zélf de handen uit de mouwen te steken tijdens creatieve workshops. “Dat is onder meer het geval op de ambachtenmarkten Meesterhanden in Oud-Turnhout en Kempen Kraft in Geel, op de fietstocht Lille Ambacht en in Stadsmuseum Lier”, zegt Charlotte Baert van erfgoedcel Kempens Karakter.

De initiatiefnemers van de Erfgoeddag benadrukken dat erfgoed niet saai is of enkel voor oude mensen. “Erfgoed is springlevend”, zegt Thomas Ceusters van erfgoedcel k.ERF. “In Ravels nemen acteurs gezinnen mee naar de prehistorie. Dankzij virtual reality ontdek je in Beerse het museum van de toekomst. En met de game app ‘Machtige Madam’ helpen kinderen de Heilige Dimpna in het Geelse Gasthuismuseum.”

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer