2 Doordat de parking van het station in Oudenaarde betalend is geworden, kiezen heel wat pendelaars voor gratis parkeerplaatsen in omliggende straten en aan andere stations.
Ronny De Coster Doordat de parking van het station in Oudenaarde betalend is geworden, kiezen heel wat pendelaars voor gratis parkeerplaatsen in omliggende straten en aan andere stations.

"NMBS moet parkeertarieven verlagen"

STADSBESTUUR WIL PARKINGS ROND STATION MEER ONTLASTEN

Het Oudenaardse stadsbestuur wil dat de NMBS de tarieven voor de stationsparking verlaagt. "Pendelaars zijn sinds het betalend parkeren weggevlucht en laten hun auto achter in de aanpalende straten en op parkings die de stad heeft aangelegd om de Markt te ontlasten", zegt mobiliteitsschepen Lieven Cnudde (CD&V). Ook buurgemeente Zingem eist dat de NMBS inbindt.

"Het is onze bedoeling om pendelaars de zekerheid te bieden dat ze op onze parking een plaats vinden", argumenteerde de NMBS. Plaats is er nu alleszins: het parkeerterrein aan de Lindestraat is amper bezet en dat terwijl die aan de voorkant van het station tijdens de heraanleg tijdelijk buiten gebruik is. Alleen: waar zijn al die auto's naartoe?


"Ze staan nu op plaatsen waar ze niet horen te staan", weet Lieven Cnudde (CD&V), schepen van Mobiliteit.

2 Aan het station van ZIngem geraak je nog amper je auto kwijt.
Ronny De Coster Aan het station van ZIngem geraak je nog amper je auto kwijt.

Omliggende straten

"Je geraakt nog amper je auto kwijt in de omliggende straten. Ook de parking Gobelin nabij de bowling, staat nu alle dagen vol met auto's van pendelaars. Dat was niet de bedoeling. Wij als stadsbestuur hebben dat parkeerterrein aangelegd om de Markt te ontlasten, zoals we ook de parking aan de Ham en de Minderbroedersstraat hebben voorzien voor langparkeren. Onze parking moet niet dienen voor de klanten van de NMBS", vindt Cnudde.

Gewaarschuwd

"Dit hadden we zo zien aankomen", reageert oppositieraadslid Dagmar Beernaert (sp.a). "Vanuit de oppositie hebben we ervoor gewaarschuwd dat de buurt met parkeeroverlast zou te maken krijgen. De stad heeft laten begaan en stelt nu vast dat we toch gelijk hadden. De parkeertarieven moeten zo snel mogelijk naar beneden, zodat mensen voor wie de stationsparking is bedoeld, hem ook nog willen gebruiken", vindt Beernaert.

Parkeerdruk

Ook buurgemeente Zingem roept de NMBS tot de orde. "Sinds je in Oudenaarde moet betalen aan het station, is de parkeerdruk in de omgeving van het station van Zingem verdubbeld. Normaal staan hier ongeveer zestig auto's. Nu zijn er dat dagelijks meer dan 130. Gevolg: mensen die in de buurt van het station wonen, kunnen voor hun eigen deur hun auto niet meer kwijt. We hebben hierover met het spoor al rond de tafel gezeten. Wij kunnen niet aanvaarden dat de NMBS parkeerproblemen creëert en naar ons doorschuift", zegt de Zingemse burgemeester Kathleen Hutsebaut (Samen).

Bewonerskaart

Zingem wil samen met de NMBS een parkeerbeleid uitwerken voor de stationsbuurt. "De NMBS voorziet voor de pendelaars sowieso bijkomende parkeerplaatsen langs de Groenstraat, maar wij willen ervoor zorgen dat de bewoners ook nog hun auto kunnen parkeren. We denken eraan om bepaalde parkeervakken exclusief voor te behouden voor mensen met een bewonerskaart. Tegen het einde van dit jaar willen we hiermee klaar zijn", aldus Hutsebaut.

Lees meer