2 De senioren genoten op de feestelijke opening met volle teugen van hapjes en drankjes in cafetaria "Den Audenaerdschen Bril", een knipoog naar de geschiedenis van de stad.
Ronny De Coster De senioren genoten op de feestelijke opening met volle teugen van hapjes en drankjes in cafetaria "Den Audenaerdschen Bril", een knipoog naar de geschiedenis van de stad.

'Rusthuisgevoel' ver te zoeken

CAFETARIA WORDT LINK MET BUITENWERELD BIJ 80 NIEUWE SENIORENFLATS

Tussen de Désiré Waelkensstraat en Remparden is gisteren een groot woonproject met 80 flats voor senioren feestelijk geopend. "Dit wordt geen afgesloten instelling met rusthuisgevoel, maar een site waar altijd iets te beleven valt en waar we via de cafetaria contact zoeken met mensen van buitenaf", zegt initiatiefnemer Wilfried Martens.

Residentie Keizershof is het eerste private bouwproject met erkende assistentieflats in Oudenaarde. Op een terrein van 9.300 vierkante meter staan twee gebouwen, die samen tachtig flats bevatten. De appartementen zijn tussen de 55 en 91 vierkante meter groot. De verkoopprijzen gaan van 234.000 tot 250.000 euro.


"Maar we wilden hier toch wel véél meer doen dan alleen maar appartementen bouwen en verkopen", zegt Wilfried Martens van het familiebedrijf Senior Homes uit Deinze. "Het gaat ons ook om de beleving. Wie hier komt wonen, heeft natuurlijk de vrijheid om dat zelfstandig te doen. Maar we hebben ook allerlei voorzieningen, waardoor mensen met elkaar in contact kunnen komen. Zo zijn er een uitgebreide wellness- en fitnessruimte, een wassalon, een tuin en petanquebaan en hebben we ook een cafetaria/restaurant. Daar kunnen niet alleen bewoners, maar ook mensen van buitenaf iets drinken of een lunch nemen", vertelt Martens.

2 Minister Alexander De Croo (Open Vld) en burgemeester Marnic De Meulemeester (Open Vld) kwamen het lint doorknippen.
Ronny De Coster Minister Alexander De Croo (Open Vld) en burgemeester Marnic De Meulemeester (Open Vld) kwamen het lint doorknippen.

Niet geïsoleerd

"Die cafetaria, die we met een knipoog naar de geschiedenis van de stad "Den Audenaardschen Bril" hebben genoemd, krijgt een heel belangrijke functie: dit wordt een echte ontmoetingsplaats en een link met de buitenwereld", gelooft Martens.


Martens stopte niet alleen zijn centen maar ook zijn ziel in het complex. "Als bouwheer heb ik er alle belang bij dat de mensen hier graag wonen. We wilden zeker geen afgesloten instelling worden, maar iets wat heel ver weg blijft van het rusthuisgevoel. Daarom doen wij zelf ook de uitbating: niet alleen de cafetaria, maar ook de zorg voor mensen die dat nodig hebben, nemen we zelf in handen. Voor bewoners die medische of huishoudelijke bijstand wensen, staan hier permanent mensen klaar. Dankzij een ultramodern communicatiesysteem roepen bewoners van hun flat hulp op. Wij zullen hier zelf acht mensen tewerkstellen en nog eens twintig anderen zullen hier via externe diensten aan de slag gaan", legt Wilfried Martens uit.


Bijna zo goed als alle flats zijn al verkocht. "Opmerkelijk is dat veel senioren die hier komen wonen, nog heel zelfredzaam zijn. Ze weten dat ze niet zullen moeten verhuizen op de dag dat ze niét meer zonder hulp kunnen. Want die is er. En de flats zijn allemaal al aangepast. Overal kan je met een rolstoel door alle kamers."


Voor het doorknippen van het symbolische lint kon de bouwheer gisteren rekenen op minister Alexander De Croo (Open Vld) en burgemeester Marnic De Meulemeester (Open Vld).

Lees meer