2 Vice-premier Alexander De Croo en gouverneur Jan Briers (rechts) doen kunstjes met een varken.
Ronny De Coster Vice-premier Alexander De Croo en gouverneur Jan Briers (rechts) doen kunstjes met een varken.

Streekmotor23 verdubbelt budget voor sociale projecten

ONDER MEER VAKANTIEHUIS DE KLEPPE IN EVERBEEK KRIJGT EXTRA GELD

Organisaties die sociale projecten uitwerken, krijgen voortaan meer bud- get. Daarvoor zorgt Streekmotor23, een regionaal fonds dat gefinancierd wordt met Europees en provinciaal geld én sponsoring. "Het doel is lokale initiatieven te steunen, die mens en omgeving ten goede komen", zegt coördinator Stefanie Albers. Het project is gisteren voorgesteld in het Vakantiehuis De Kleppe in Everbeek, één van de eerste vijf projecten die centen krijgen.

Ze hadden flink wat lol, vice-premier Alexander De Croo, Oost-Vlaams gouverneur Jan Briers en gedeputeerde Alexander Vercamer. In het Vakantiehuis De Kleppe in Everbeek, dat mensen met een handicap zorgvakanties aanbiedt. De drie mochten plaatsnemen in een rolstoel en ervaren hoe andersvaliden in De Kleppe het project 'dieren doen wonderen' beleven, waarbij de zorgsector boerderijdieren inzet als therapie. Varkens die kunstjes doen, konijnen die door een hoepel springen en een afgerichte geit zorgden gisteren dan ook voor vermaak. "En dat doen ze ook tijdens de therapie die wij hier organiseren. De dieren worden hier van bij de geboorte gesocialiseerd en getraind tot therapiedieren. Dat is nog maar één aspect van ons sociaal werk. Ook de mensen die de activiteiten begeleiden, komen zelf uit een kwetsbare groep", vertelt Robin Ronsyn van De Kleppe.

2 De boerderijdieren, zoals deze geit, worden in De Kleppe gebruikt als therapie voor mensen met een handicap.
Ronny De Coster De boerderijdieren, zoals deze geit, worden in De Kleppe gebruikt als therapie voor mensen met een handicap.

Crowdfunding

De organisatie haalde door crowdfunding zelf 5.000 euro bijeen en krijgt van Streekmotor23 nu evenveel daar bovenop. "Zo werken we altijd. Als we een project selecteren, verdubbelen we het budget dat de iniatiefnemers zelf al hebben verzameld", zegt Stefanie Albers, coördinator van Streekmotor23, waarbij 23 staat voor het aantal gemeenten waar de organisatie actief is. "We roepen inwoners en bedrijven op om te investeren in de eigen streek. Zij zijn de drijvende kracht. Iedereen kan iets bijdragen: een projectidee bedenken en insturen, een gift doen of als onderneming partner worden van het Streekfonds. Individuen of organisaties met een idee dat de streek ten goede komt, kunnen het indienen", aldus Albers.

Rijke regio

Streekmotor23 wordt geleid door een bestuurscomité, met gouverneur Jan Briers als voorzitter. "Vlaanderen is één van Europa's rijkste regio's en gelukkig ook één van Europa's warmste regio's. Meer dan een miljoen mensen doen namelijk al eens vrijwilligerswerk. Ook in Zuid-Oost-Vlaanderen. Het is hartverwarmend te zien dat er bijzonder veel uitzonderlijke projecten zijn, die zich inzetten om mensen te helpen. Het is goed leven én werken in de Vlaamse Ardennen en het Denderland, daar ben ik van overtuigd", aldus Briers. De provincie is één van de financiers. Ook Europa én het bedrijfsleven in de Vlaamse Ardennen spijzen het fonds. "Omdat het zo belangrijk is dat er sociale cohesie is", motiveert Bernard Siau van het Ronsese bedrijf Alsico waarom hij een van de sponsors geworden is. "Voor het bedrijfsleven is dat ook belangrijk. En dit is voor ondernemers ook een uitstekende gelegenheid om aan de maatschappij iets terug te geven", vindt de Ronsese ondernemer.

Lees meer