2 Het hek is 2,5 meter hoog. "We hadden de minister om een hoger hek gevraagd, maar de bestelling was al gebeurd", aldus Oudenburgs burgemeester Ignace Dereeper (CD&V).
Jelle Houwen Het hek is 2,5 meter hoog. "We hadden de minister om een hoger hek gevraagd, maar de bestelling was al gebeurd", aldus Oudenburgs burgemeester Ignace Dereeper (CD&V).

"Een beetje illegaal klimt daar zo over"

BUURT HEKELT VEILIGHEIDSMAATREGELEN E40-PARKING

De parking bij de E40 in Westkerke is sinds dinsdag opnieuw open. Slimme camera's filmen alles en de hele parking is omheind. Maar buurtbewoners zijn niet overtuigd. "De politie bekijkt die beelden niet voortdurend. En die omheining is 2,5 meter hoog, een beetje illegaal klimt daar zo over."

De snelwegparking bij de E40 werd op 2 juni 2014 met betonblokken afgesloten voor het verkeer. Eerst zou dat maar zes maanden duren, maar het duurde uiteindelijk veel langer. Tot de overlast op de andere snelwegparkings de spuigaten uitliep. Bovendien bleken er veel te weinig plaatsen voor langparkeren. De parking in Westkerke moest weer open. Om de parking te beveiligen, trok minister Ben Weyts (N-VA) 400.000 euro uit. Dat geld ging vooral naar de omheining en de ANPR-camera's bij de oprit en de afrit. Maar het is niet zo dat de beelden van die camera's voortdurend bekeken worden. "Maar dan nog zijn ze van onschatbare waarde", klinkt het bij het kabinet van de minister. "De beelden helpen bijvoorbeeld bij het reconstrueren van feiten. Ze kunnen ook terugkerende nummerplaten registreren. En vergeet niet dat de camera's één aspect zijn, de omheining en bewaking met honden dragen ook bij tot de veiligheid."

2 Er hangen slimme camera's bij de op- en afritten, maar de beelden worden niet voortdurend bekeken.
Jelle Houwen Er hangen slimme camera's bij de op- en afritten, maar de beelden worden niet voortdurend bekeken.

Te klein

De buurtbewoners geloven niet dat de extra maatregelen de illegalen kunnen tegenhouden. "Die omheining is toch veel te klein?" klinkt het. "Die mannen zijn atletisch genoeg om daarover te klimmen. Of ze knippen de draad door. En wat is het nut van die camera's als de beelden niet live bekeken worden? Als hier toch mensensmokkelaars komen, staat enkel de truck op camera." Burgemeester Ignace Dereeper (CD&V) van Oudenburg heeft ook zijn bedenkingen. "De omheining is 2,5 meter hoog. We hadden een hogere gevraagd, maar het hek was al besteld. Ik vind het wel positief dat er camera's hangen, maar ik vrees dat het niet voldoende is. De grote vraag blijft of er weer een toevloed aan illegalen zal komen, zoals drie jaar geleden. Dat is niet te voorspellen. In dat opzicht ben ik ook benieuwd hoe de vlottere verbinding naar de haven van Zeebrugge vanaf volgende maand een rol zal spelen."

Naar 100 plaatsen

In Westkerke is voorlopig plaats voor dertig truckers om lang te parkeren, maar dat aantal wordt nog uitgebreid naar 100 plaatsen. Dan verdwijnen de mobiele toiletten en komt er een sanitair blok met een plek waar je ook producten zal kunnen kopen. De huidige concessie loopt tot eind 2018, maar er lopen al gesprekken met kandidaat-exploitanten.

Lees meer