Ignace Dereeper en Isabelle Capelle op huisbezoek bij Valère. "Dereeper is en blijft mijn burgemeester. Tot de dood!", zweert de voormalige koehandelaar.
Foto Benny Proot Ignace Dereeper en Isabelle Capelle op huisbezoek bij Valère. "Dereeper is en blijft mijn burgemeester. Tot de dood!", zweert de voormalige koehandelaar.

"Uit liefde voor de partij... En sommige kandidaten"

ONDANKS 'GEDWONGEN' AFSCHEID TREKT IGNACE DEREEPER (72) OP CAMPAGNE

Opgemerkte figuur tijdens de verkiezingscampagne: Ignace Dereeper (72). In juni nam Oudenburg afscheid van hem als burgemeester, Peter Velle volgde hem op. Een ietwat bitter einde van een rijke politieke carrière. "Niet iedereen binnen de partij heeft me even hoffelijk behandeld."

"Een laatste keer de lijst trekken, één of twee jaar burgemeester zijn, en CD&V lanceren voor de komende 30 jaar", zo luidde het droomscenario voor Ignace Dereeper. Maar de lokale partijtop koos voor verjonging. Daardoor kwam er al in juni een einde aan Dereepers politieke carrière, die in 1966 startte. In 1989 werd hij burgemeester, in 2012 volgden nog 1.850 voorkeurstemmen. Je zou denken dat Dereeper geen zin zou hebben in een campagne op de achtergrond, maar niks is minder waar. "De laatste tijd was ik druk bezig met het schrijven van aanbevelingsbrieven en ik ga ook op huisbezoek", verrast Dereeper. "Kandidaten die het vragen, zal ik helpen en steunen. Al heeft niet iedereen binnen de partij me even hoffelijk behandeld. Jammer, want heel wat leden heb ik op weg gezet naar een mooie politieke carrière. Kandidaten die mij altijd hebben gesteund, blijf ik loyaal. Ik ben een gelukkig man, echt. Ik ben de inwoners dankbaar voor hun jarenlange vertrouwen."

Ceremonie

En zo trekt hij op ronde met onder meer Isabelle Capelle, tweede op de CD&V-lijst en 12 jaar geleden gelanceerd door Dereeper. In Oudenburg is een huisbezoek niet even aanbellen en een flyer afgeven. "Het is een soort ceremonie. Mensen verwachten ons voor een babbeltje en 'potje' koffie. Kom je niet langs, dan zijn ze echt teleurgesteld. Ook leren inwoners de kandidaten veel beter kennen", legt Dereeper uit, terwijl hij aanbelt in de Goesmansweg. "Burgemeester, kom binnen!", roept de 86-jarige voormalige koehandelaar Valère. Hoezo, burgemeester? "Nee, ik vergis me niet", windt Valère zich op. "Dereeper is en blijft mijn burgemeester. Tot de dood! De manier waarop ze afscheid van hem hebben genomen... (bedenkelijk) Dat was niet netjes."


Intussen drinkt het gezelschap een glaasje. "Dat ik nu campagne voer, is uit liefde voor de partij en sommige kandidaten. Als je al sinds de jaren zestig op kiesstrijd trekt, dan blijft dat in je zitten. Vroeger was ik onder meer verantwoordelijk voor het opstellen van de brochures en plaatsen van de borden. Nu is het ietsje kalmer (lacht). Kijk, politiek zit gewoon in het bloed. Zelfs buitenlandse verkiezingen volg ik op de voet, dus volg ik ook de lokale verkiezingen met spanning. Natúúrlijk wil ik een goeie score voor CD&V, maar ik kan moeilijk inschatten hoe het nu zal lopen. In Oudenburg zijn er nieuwe wijken gebouwd en heel wat inwoners bijgekomen. Ik ken hun politieke voorkeur niet. Maar door ons goede werk van de voorbije jaren, denk ik dat CD&V de grootste partij zal blijven. Wat er op politiek vlak ook mag bewegen: ik effende het pad voor alle grote, aankomende projecten - ik zeg dat zonder pretentieus te willen klinken. Dankzij mij kocht het stadsbestuur de prachtige Abdijhoeve voor 'slechts' 1,6 miljoen euro, liggen plannen en subsidies klaar voor grote wegenwerken, en is het plan van aanpak voor de Mandelwijk afgerond", vertelt de ex-burgemeester.

VRT

Opvallend: Dereeper is ook te zien als burgemeester in de VRT-campagne 'Jij Kiest'. Hij blijft buiten de politiek actief, onder meer bij dienstenbedrijf BOD, Woonwel en Infrax.


Na een uurtje wordt het huisbezoek in de Goesmansweg afgerond. Weet Valère intussen op wie hij gaat stemmen? "Op Isabelle Capelle, hé. Als ze de steun krijgt van Ignace, krijgt ze mijn stem." Ook op straat wuiven passanten richting Dereeper - ze zijn hem niet vergeten.

Lees meer