Kevin Lapeire (33), alias Clown Tobi, vermoordde zijn ex Caroline Dombrecht.
JVK Kevin Lapeire (33), alias Clown Tobi, vermoordde zijn ex Caroline Dombrecht.

Slachtoffers ‘Clown Tobi’ reageren op overlijden moordenaar: “Dit is een opluchting, maar de kater die achterblijft, is even zwaar”

De familie van de vermoorde Caroline Dombrecht (46) uit Ettelgem (Oudenburg) blijft met een dubbel gevoel achter na het overlijden van moordenaar Kevin Lapeire (33), alias Clown Tobi. Hij mishandelde en vermoorde zijn ex-vriendin, terwijl hij haar twee kinderen had opgesloten. Lapeire overleed afgelopen weekend in de gevangenis van Brugge aan de gevolgen van suikerziekte, nadat hij al maanden weigerde zijn insuline te nemen. 

Kevin Lapeire was beroepsclown en verscheen in die hoedanigheid ook enkele keren op tv. Op 14 mei vorig jaar drong hij de woning van zijn ex-vriendin Caroline Dombrecht binnen. Hij had de relatiebreuk naar verluidt nooit kunnen verwerken. De dertiger bond haar vast in haar garage en vermoordde haar met een mes, haar kinderen sloot hij op in de woning. 

Daags na de feiten vluchtte Clown Tobi naar Bredene, waar zich op het dak van een appartementsgebouw verschanste met een pistool. Na uren onderhandelen werd hij overmeesterd door speciale eenheden. Sindsdien zat hij in voorhechtenis, in afwachting van zijn assisenproces, waar hij vermoedelijk tot levenslang veroordeeld zou worden. Lapeire, die aan diabetes type 1 leed, weigerde al maanden zijn insuline te nemen en overleed afgelopen weekend aan de gevolgen van zijn ziekte in de gevangenis van Brugge. Daardoor vervalt ook de strafvordering tegen Lapeire, en wordt het onderzoek naar zijn gruweldaden stopgezet.

“Zwaar getraumatiseerd”

De familie van Caroline Dombrecht laat in een reactie via haar advocaat Jef Vermassen weten dat het overlijden van Lapeire voor hen “een dubbelzinnige betekenis” heeft. “Na de wrede moord op hun moeder en de zware mishandelingen die hij op de kinderen heeft gepleegd, zijn zij zwaar getraumatiseerd. Hun verwerkingsproces verloopt bijzonder moeizaam”, klink het.

De kinderen leefden sinds de feiten in angst om om later te worden geconfronteerd met de dader. “Nu hij er niet meer is, valt er deels een last van hun schouders. Maar ze blijven met heel wat vragen naar gerechtigheid achter”, aldus de familie van de slachtoffers. “Door het gebrek aan veroordeling ontbreekt een signaal naar de maatschappij dat de gruwel van zijn daden omvat.”

“Vooruitgang in verwerkingsproces”

“De allesoverheersende angst voor nieuwe gruwel in de toekomst, kan stilaan plaats maken voor vooruitgang in een lang verwerkingsproces. De gruwel is namelijk zo immens en gaat verder dan enkel moord. De vader heeft het achterblijvend gevoel dat daders meer rechten hebben dan slachtoffers. Is deze dood een opluchting? Ja, maar de kater die achterblijft, is even zwaar dan voordien", besluit de familie.  

3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • willem merken

    sterkte

  • luc caels

    Zo blijf je bezig. Bekijk het anders, en zie het als een doodstraf.

Lees meer