3 De opgezette wolf Roger is de blikvanger van de tentoonstelling.
Karolien Coenen De opgezette wolf Roger is de blikvanger van de tentoonstelling.

Expo ‘Wolven in Limburg’ geopend in Commanderij

Tentoonstelling met pop-upbar moet nieuwe toeristische troef worden voor Oudsbergen

In de prachtige Commanderij van Gruitrode kun je vanaf zaterdag de pop-uptentoonstelling ‘Wolven in Limburg’ bezoeken. Dankzij tientallen infopanelen, een interactief deel en een opgezet exemplaar van de aangereden wolf Roger zal het dier geen enkel geheim meer voor je hebben. Hieraan wordt een pop-upbar gekoppeld, zodat de tentoonstelling een extra toeristische troef moet worden voor Oudsbergen. 

3 Op de expo ‘Wolven in Limburg’ kom je alles te weten over deze roofdieren.
Karolien Coenen Op de expo ‘Wolven in Limburg’ kom je alles te weten over deze roofdieren.

We laten ons gewillig rondleiden door projectcoördinator van Duinengordel Luc Flipkens en Koen Van Muylem van INBO, die ervoor zorgde dat pronkstuk Roger in de Commanderij kan pronken. “Op de panelen staat mooi uitgelegd hoe August van het noorden van Nederland naar Vlaanderen is gekomen, terwijl Naya uit Duitsland naar hier is getrokken. Het traject van August ontdekten we via een spoor van doodgebeten schapen, terwijl Naya een halsband droeg”, legt Koen uit. 

Ontdekboekje voor kinderen

“Raad maar eens welk van deze vier vachten van een wolf is”, valt Luc in. Hij wijst naar vier stukjes vacht tegen een paneel die behoorlijk op elkaar gelijken. “Met zulke belevingselementen willen we de bezoeker op ontdekking laten gaan. Je kunt hier ook een wolf horen huilen en zelfs blaffen of een schedel van een wolf ontdekken. Kinderen krijgen een ‘ontdekboekje’ zodat ze helemaal betrokken raken in het verhaal.”

Stolp en alarm

Koen staat ondertussen al bij de opgezette wolf Roger. “We willen hem aan zoveel mogelijk mensen laten zien. Symbolisch is hij van onschatbare waarde. Het is de eerste wolf in ons land sinds de twee die werden doodgeschoten door koning Leopold I in 1864. We plaatsen een stolp boven hem en er staat ook een alarm in de Commanderij. Hij is ons uithangbord en de vraag naar hem vanwege andere tentoonstellingen is groot.”

3 Joris Verkoyen en Dries Kerkhofs openen een pop-upbar met allerlei lekkers.
Karolien Coenen Joris Verkoyen en Dries Kerkhofs openen een pop-upbar met allerlei lekkers.

Wolvenbier

Tijdens de rondleiding worden we gelokt door de geur van vers vlees. Die is afkomstig van de pop-upbar van Joris Verkoyen (35) en Dries Kerkhofs (23). “De gemeente wilde de mensen te voorzien van koffie en vlaai”, vertelt Joris. “We dachten meteen een stapje verder en hebben dit concept uitgewerkt. Je kunt hier het wolvenbier Lupulus drinken of het bier van de commanderij zelf: ‘COMMAN 3’. Wat betreft het eten hebben we enkele van Rogers favoriete hapjes samengesteld: kroketten, vleesballetjes en dergelijke. We willen de lokale horeca niet beconcurreren.” De pop-upbar is open vanaf de middag op woensdag, vrijdag, zaterdag en zondag. Joris en Dries mikken naast bezoekers van de expo ook op fietsers van het fietsroutenetwerk. “Normaal stopt ons verhaal als de expo voorbij is, maar we willen eventueel wel luisteren als men het concept wil mee verhuizen”, gaat Joris verder.

Informeren

Burgemeester Lode Ceyssens (CD&V) is blij dat de Commanderij de prestigieuze expo mag ontvangen: “Dit is een uniek monument aan de rand van verschillende natuurpunten en daar moesten we iets mee doen. Op deze manier en met de verhuis van het cultuurpunt naar de Commanderij in de toekomst leeft het centrum van Gruitrode weer op.” Provinciaal gedeputeerde Bert Lambrechts (N-VA) vindt het belangrijk dat iedereen door de expo wordt geïnformeerd: “Ook de negatieve kant van de wolf wordt belicht. Maar dankzij een aantal maatregelen kunnen we perfect samenleven.” Via enkele folders en brochures krijgen ook schapenhouders alle nodige info.

De expo is open op woensdag (12-18 uur), vrijdag (12-18 uur), zaterdag (11-18 uur) en zondag (11-18 uur). Op www.duinengordel.be kun je een gids reserveren. De expo blijft in Oudsbergen tot 14 juli. Drie dagen later opent ze in de Lommelse Soeverein.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer