De brandharen van de eikenprocessierups kunnen huiduitslag veroorzaken.
Provinciaal Instituut voor Hygiëne De brandharen van de eikenprocessierups kunnen huiduitslag veroorzaken.

Oudsbergen strijdt tegen de eikenprocessierups

Lentekriebels zijn doorgaans leuk, maar niet wanneer de eikenprocessierups opduikt. De brandharen van het diertje veroorzaken bij contact met de huid een pijnlijke rode uitslag, met hevige jeuk als gevolg. Het gemeentebestuur van Oudsbergen blijft niet bij de pakken zitten en bereidt de bestrijding van de rups nu al voor.

 “We beginnen zoals ieder jaar met een preventieve behandeling”, legt schepen Marco Goossens (CD&V) uit. “We besproeien de bomen om te voorkomen dat de rupsen er zich nestelen. Die behandeling gebeurt meestal in mei en duurt maximum drie weken.” Eerst wordt het openbaar domein aangepakt: eiken langs de wegen en openbare gebouwen, aan scholen en op druk bezochte plekken. Daarna worden de eiken op privédomein behandeld, op voorwaarde dat ze bereikbaar zijn vanaf de openbare weg. In de laatste fase, nadat alle eiken op en langs het openbaar domein besproeid zijn, behandelt de technische dienst ook de bomen op privédomeinen. Wat ook werkt tegen de verspreiding van de rups is nestkastjes ophangen. Want voor koolmezen zijn de diertjes een geliefkoosd kostje. Wie liever de gemeente inschakelt, kan hulp inroepen via 089/81.100 of info@oudsbergen.be.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer