Titelkoorts spaart niemand

GENK WARMT ZICH OP VOOR ZONDAG, EN DAAR HOREN SJAALS (EN VLAGGEN) BIJ

Dat Genkenaren vol ongeduld aftellen naar zondag valt niet meer te negeren. Her en der duiken de clubkleuren nu al op in de stad. Ook in de klas van Chantal Gielen, juf van het vijfde leerjaar aan de lagere school De Schom in Genk, slaat de titelkoorts genadeloos toe. En net als tijdens het griepseizoen duiken er véél sjaals op in de klas. "Ik heb 20 kinderen, en het zijn stuk voor stuk vurige fans", glimlacht ze tevreden.

Chantal is zelf een superfan van Racing Genk en die microbe blijkt erg besmettelijk te zijn. "Net zoals ik zijn mijn leerlingen overtuigd dat Racing kampioen wordt. De kinderen dragen blauw-witte petten, sjaals en shirts en hebben zelfs vlaggen bij. De sfeer zit er al goed in", concludeert juf Chantal. Jorre Ferdijn (11) uit haar klas heeft z'n gezicht in de Racingkleuren geschminkt. "Op ons eigen veld wonnen we al tegen Club Brugge. Waarom zou dat niet opnieuw gebeuren?", laat hij horen. Hij heeft nog een reden om te hopen dat KRC wint. Toen dat voor het laatst gebeurde in 2001, trakteerde juf Chantal de kinderen op een blauw ijsje. "De kans is groot dat ik dat opnieuw zal doen", verklapt ze nu al.

Kampioenenbroodje

Ook in café Meng hangt clubliefde in de lucht. Luc Leroy die samen met z'n vrouw Carine Vereycke het café uitbaat, heeft de zaak nu al versierd. Buiten aan het café hangen zes banners. Omdat decoratie ook binnen niet mocht ontbreken, gingen hij en zijn broer zelf aan de slag. "Ik ben stof gaan kopen en we hebben vlaggen van gemaakt", vertelt hij. Die hangen intussen op, samen met enkele blauwe en witte ballonnen. "De match tegen Brugge is hier op groot scherm te volgen", zegt Luc. "Ik ga de fans in de watten leggen. Ik doe mini-ballen en poppetjes in de kleuren van Racing cadeau. En ik serveer een kampioenenbroodje. Een versierd café brengt extra sfeer en beleving", besluit de cafébaas.

Maar dé grootste sfeermaker en één van de bekendste supporters is Peter Vandael (55) uit Oudsbergen. Hij is bij het blauw-witte legioen en tot ver daarbuiten bekend als Obelix.

Ruwe bolster

Hij ziet er even robuust uit en dost zich bij wedstrijden graag uit als de stripheld, met blauw-witte outfit, vikinghelm en vlechten. "Obelix is een ruwe bolster met een blanke pit, en Peter is ook zo", legt z'n vrouw Sonja uit. Al 6 jaar zorgt hij als stripfiguur op elke thuis- en uitmatch, en bij Europese wedstrijden, voor couleur locale. "Er werden al duizenden foto's genomen van mij", zegt Peter trots. Nu zondag zakt hij af naar Brugge, maar dat doet hij niet alleen. Hij is de begeleider van Geert Meurs, die in een rolstoel zit en lid is van The Blue Army on Wheels, de club voor minder mobiele supporters. Hij maakt deel uit van een team van 10 begeleiders die op stap gaan met 9 rolstoelgebruikers. "Ik zorg dat de gasten plezier maken. Als KRC scoort, loop ik langs hen en geef een high five. Ik laat me helemaal gaan. Ik heb nu al stress en bijt op m'n nagels. Niet normaal!", lacht hij.

Zondag, hoogdag! Dan gaat KRC bij Club Brugge op zoek naar de vierde landstitel in de clubgeschiedenis. Menig Limburger heeft dus enkele dagen stevig nagelbijten voor de boeg. En uw krant? Die gooit de neutraliteit even overboord en kleurt elke dag één pagina blauw-wit!

AFTELLEN NAAR DE TITEL

5 De hele klas van juf Chantal, die lesgeeft aan de lagere school De Schom in Genk, is zeker dat KRC zal winnen en viert nu al feest.
Karolien Coenen De hele klas van juf Chantal, die lesgeeft aan de lagere school De Schom in Genk, is zeker dat KRC zal winnen en viert nu al feest.
5
BELGA
5 Zelfs een hond van een klant in café Meng in Genk supportert mee.
Karolien Coenen Zelfs een hond van een klant in café Meng in Genk supportert mee.
5 Peter Vandaele komt naar Brugge als begeleider van The Blue Army on Wheels. Hier staat hij bij Geert en Stefaan.
Karolien Coenen Peter Vandaele komt naar Brugge als begeleider van The Blue Army on Wheels. Hier staat hij bij Geert en Stefaan.
5 Luc Leroy en z'n vrouw Carine die café Meng in Genk uitbaten, hebben hun zaak al versierd.
Karolien Coenen Luc Leroy en z'n vrouw Carine die café Meng in Genk uitbaten, hebben hun zaak al versierd.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer