2 Vandendries op zijn ziekenhuisbed. Hij liep negen breuken op.
Bart Claes Vandendries op zijn ziekenhuisbed. Hij liep negen breuken op.

Belgisch recordhouder speedskiën crasht spectaculair: “Negen breuken, maar vooral mentaal een klap”

Belgische recordhouder speedskiën Joost Vandendries (47) is aan de dood ontsnapt. Tijdens een wereldbekerwedstrijd in Andorra kwam hij spectaculair ten val aan een snelheid van 170 km/u. Hij liep negen breuken op waaronder een ruggenwervel, maar volgend seizoen wil hij er weer staan. “Mentaal moet ik dat vertrouwen wel herwinnen”, vertelt hij vanop zijn ziekenhuisbed.

Joost Vandendries uit Overijse is sinds 25 maart de snelste Belg op ski’s, toen haalde hij 218,845 kilometer per uur en verbrak hij het vorige 22 jaar oude Belgische record. In Andorra verdedigde hij zijn negende plaats in de algemene wereldbekerstand. Tijdens de oefenafdalingen ging het goed, al merkte Joost wel dat de piste er hobbelig bijlage. Bij de eerste officiële afdaling liep het dramatisch mis. De beelden – te zien op Youtube – tonen hoe Joost aan een snelheid van 170 km/u het evenwicht verliest, tuimelt en al tollend nog honderden meters voortglijdt.

Tijdens die crash ben ik buiten westen geraakt. Gelukkig misschien, want zo heb ik mijn val niet bewust meegemaakt.

Joost Vandendries

Een sneeuwbultje

“Mijn linkerski raakte een bultje. Ik vermoed dat ik daardoor mijn gewicht te veel naar mijn linkerkant heb gebracht om bij te sturen, waardoor er te weinig druk kwam op mijn rechterkant. Daardoor kwam de rechterski in de problemen en dat heb ik niet meer kunnen bijsturen. Ik zat toen al vrij laag op de piste. Daar is het minder steil en dat maakt de kans op vallen ook groter”, vertelt Joost vanop zijn ziekenhuisbed in Andorra.

2 Speedskiër Joost Vandendries crasht.
Bart Claes Speedskiër Joost Vandendries crasht.

De val kon fataal zijn, beseft Joost. “Ik heb de pech gehad dat ik ben beginnen rollen in plaats van te glijden. Dat heeft het erger gemaakt, met negen breuken tot gevolg: vijf ribben, drie breuken in mijn schouderblad en een gebroken wervel. Gelukkig is het een kleine wervelbreuk. Maandag weet ik of een operatie nodig is of niet. Ik heb alvast goede moed. Ook dankzij alle steun van mijn vrouw. Die heeft het allemaal zien gebeuren en vreesde het ergste.”

Vertrouwen herwinnen

De Belgisch recordhouder denkt niet aan opgeven en hoopt er volgend seizoen sterker te staan dan ooit. “Ik veronderstel dat ik twee maanden buiten strijd ben, dan kan de revalidatie starten. In die twee maanden verlies je veel spieren, die zal ik weer moeten opbouwen. Maar de zwaarste hindernis is misschien mentaal. Na een zware valpartij weet je nooit hoe je zal reageren als je weer bovenaan de piste staat. Ik heb collega’s die de hulp van een psycholoog hebben ingeroepen. Maar ik denk wel dat ik het kan.”

Na een zware valpartij weet je nooit hoe je zal reageren als je weer bovenaan de piste staat. Ik zal volgend seizoen trainen zoals ik telkens doe, eerst voorzichtige afdalingen aan 100 kilometer per uur, en dan stapsgewijs opbouwen om dat vertrouwen terug te winnen.

Joost Vandendries

“Ik ben tijdens de crash even buiten westen geweest. Daardoor heb ik de valpartij niet helemaal bewust meegemaakt. Een geluk, misschien. Ik zal volgend seizoen trainen zoals ik telkens doe, eerst voorzichtige afdalingen doen aan 100 km/u en dan stapsgewijs opbouwen om dat vertrouwen te herwinnen.”

Joost Vandendries zakte na de crash van de negende naar de vijftiende plaats op de algemene wereldbekerstand.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer