Beelden van de ramkraak bij Tuinmachines Van Den Bossche: de winkel vulde zich met rook door het anti-inbraaksysteem.
VTM Beelden van de ramkraak bij Tuinmachines Van Den Bossche: de winkel vulde zich met rook door het anti-inbraaksysteem.

Dievenbende staat terecht voor voor 40 (!) ramkraken: tot 5 jaar gevorderd

Negentien Roemenen riskeren celstraffen van 18 maanden tot 5 jaar voor 40 (pogingen tot) ramkraken op grote winkels. De bende sloeg over heel het land toe, onder meer in Lennik, Drogenbos en Overijse.

Afgelopen zomer kon de ‘ramkraakbende’ ingerekend worden. Doelwitten waren vooral grote winkels waar multimedia-toestellen verkocht werden, doe-het-zelfzaken, speciaalzaken voor bouwgereedschap, tuincentra en kledingwinkels. De bende ging daarbij drastisch te werk en deinsde er niet voor terug om met voorhamers of zware voertuigen in te rijden op de toegangspoorten van hun doelwitten. De inbraken gebeurden in drie golven. De eerste daarvan speelde zich af tussen 12 november 2017 en 26 november 2017, de tweede tussen 21 januari 2018 en 7 februari 2018 en de derde tussen 9 mei 2018 en 18 mei 2018. Lui waren de criminelen allerminst. Zo sloegen ze onder meer toe bij tuincentrum Van Den Bossche in Lennik, verhuurfirma van werkmateriaal Boel in Overijse, een speciaalzaak voor de hengelsport in Estaimpuis, en Vandenborre-filialen in Boortmeerbeek en La Louvière. BE PRO TOOLS in Drogenbos kreeg twee maal ongewenst bezoek van de bende. 

Beelden

Bij een van de ramkraken werd een wagen van de inbrekers gefilmd bij een ramkraak. Diezelfde wagen kon een dag later tegengehouden worden in Dendermonde en de vier inzittenden werden in de boeien geslagen. Die arrestatie leidde de speurders naar een woning in Charleroi, die door de bende als uitvalsbasis gebruikt werd. Daar kon de politie nog eens 11 verdachten arresteren en een hoop bewijsmateriaal in beslag nemen. Verder speurwerk leidde tot de identificatie van nog eens vier verdachten.

Ontkennen

De meerderheid van de 19 beklaagden gaf toe betrokken te zijn geweest bij een of meerdere ramkraken. Toch ontkenden sommigen dat ze iets met het hele dossier te maken hadden. “Dit onderzoek is louter gebaseerd op vage camerabeelden waaruit geenszins de betrokkenheid van mijn cliënt bij de ramkraken kan worden afgeleid”, pleitte meester Boris Reynaert. De uitspraak wordt gedaan op 29 maart. 

1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Marc De Vos

    Nog veel te weinig..

Lees meer