2 Eerste Maak het mee-festival was succes door enthousiasme gekoppeld aan goede ideeën
Yoric De Vos/RV Eerste Maak het mee-festival was succes door enthousiasme gekoppeld aan goede ideeën

Eerste Maak het mee-festival was succes door enthousiasme gekoppeld aan goede ideeën

Het was gezellig druk op het inspraakfestival ‘Leuven, maak het mee’. Honderden Leuvenaars en bezoekers kwamen naar het Ladeuze- en Hooverplein afgezakt, om zich te laten inspireren over de stad van de toekomst. Ook de mogelijkheid om met de burgemeester en schepenen in gesprek te gaan over eigen ideeën, kreeg veel bijval.

Het Ladeuze- en Hooverplein stonden een hele dag in het teken van ‘samen stad maken’. Iedereen was welkom om het Leuven van de toekomst te ontdekken, en om ideeën te geven die de stad kunnen verbeteren. Het nieuwe stadsbestuur hecht veel belang aan inspraak en participatie en wil bij de opmaak van de plannen voor de komende jaren inwoners, studenten, bezoekers, organisaties en experten betrekken.

Het gevarieerde festivalprogramma en het mooie weer brachten heel wat mensen op de been. “Ik heb vandaag veel enthousiaste Leuvenaars ontmoet, die trots zijn op hun stad en samen willen werken om Leuven nog beter maken. Met de constructieve ideeën die ik heb gehoord kunnen we zeker aan de slag. We willen graag de kennis en ervaring die onze stad rijk is benutten, om samen tot gedragen oplossingen te komen, om mensen verantwoordelijkheid te laten opnemen en inwoners vertrouwen te geven. We willen elke Leuvenaar een stem geven. Zo werken we samen aan een positieve toekomst, met zoveel mogelijk geëngageerde en betrokken mensen”, reageerde burgemeester Mohamed Ridouani tevreden.

Ook de lezingen in de horeca- en handelszaken rond het Ladeuze- en Hooverplein vielen in de smaak. Zo was er voor jonge ouders in café Commerce het verhaal van Leuvense blogster @funmomlife. In Museum M vertelde Yves Dejaeghere van de G1000 over hoe we burgers op een nieuwe manier bij het beleid kunnen betrekken. Bij Connections werd onder andere Telraam voorgesteld, een platform voor verkeerstellingen. In koffiezaak SO op het Hooverplein stelde Sara Verlinde van de VUB een slim systeem voor om online pakjes duurzamer en veiliger te bedelen in de binnenstad en in Boekarest kon je onder andere kennis maken met de MaakLeerPlek aan de Vaartkom.

2 Eerste Maak het mee-festival was succes door enthousiasme gekoppeld aan goede ideeën
Yoric De Vos/RV Eerste Maak het mee-festival was succes door enthousiasme gekoppeld aan goede ideeën

Naast inhoudelijke programma’s, was er ook ruimte voor beleving en ontspanning. In de centrale tent op het Ladeuzeplein openden tientallen stedelijke organisaties en stadsdiensten hun deuren; van groenslinger tot bijenwagen, van mobipunten tot virtual reality-brillen, en van repaircafé tot vlamwagen van de brandweer. In de twee tipi’s was het verzamelen geblazen voor een 1 op 1 gesprek met de burgemeester en schepenen.

Iedereen kan nog tot 9 juni op het online platform www.leuvenmaakhetmee.be zijn of haar idee voor Leuven plaatsen. “En dat is al massaal gebeurd”, vertelt burgemeester Ridouani. “Tot nu toe staan er al meer dan 700 ideeën online. Dus heb je vandaag inspiratie opgedaan? Vergeet het zeker niet op de website te zetten.” Wie niet goed overweg kan met internet kan terecht bij de medewerkers van de buurtcentra en de lokale dienstencentra. Elke Leuvenaar kreeg ook een postkaartje in de bus, waar je een idee kan opschrijven en het per post naar het stadsbestuur kan sturen.

Deze zomer bekijkt de stad welke ideeën in het meerjarenplan opgenomen worden en dus uitgevoerd worden. Iedereen die een idee indient, krijgt persoonlijk feedback op zijn of haar idee.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer