De gemeente zal de witte villa aankopen.
Foto Baert De gemeente zal de witte villa aankopen.

Gemeenteraad zet licht op groen voor aankoop witte villa

De gemeenteraad van Overijse heeft dinsdagavond het licht op groen gezet om de witte villa en het pand van restaurant De Camme langs de Waversesteenweg aan te kopen. Voor die aankoop doet de gemeente een beroep op haar voorkooprecht. In ruil moeten er wel sociale woongelegenheden komen.

Toen een tijdje geleden bleek dat een projectontwikkelaar plannen had om de witte villa, het gebouw van restaurant De Camme en enkele woningen in de Stationsstraat in het centrum van Overijse te kopen om er vervolgens appartementen op te bouwen, besloten de meerderheidspartijen om het voorkooprecht te gebruiken. Concreet betekent dit dat de gemeente de verkoop van panden tussen persoon A en persoon B kan voorkomen door de gebouwen zelf te kopen. Zo'n aankoop kan echter alleen op voorwaarde dat de gemeente er een sociaal project op realiseert. "Omdat we vreesden dat de projectontwikkelaar ook een deel van het achterliggende park wilde bebouwen, hebben we beslist om ons voorkooprecht te gebruiken", zegt burgemeester Inge Lenseclaes (Overijse2002/N-VA). Nadat de gemeenteraad eerder al besloot om de woning in de Stationsstraat 7 aan te kopen, werd gisteren het licht op groen gezet om hetzelfde te doen met de witte villa en het gebouw waarin restaurant De Camme jarenlang onderdak had.

Park toegankelijk voor iedereen

"Met deze aankopen willen we ons sociaal en betaalbaar woonbeleid kracht bijzetten", gaat Lenseclaes verder. "Bovendien blijft nu ook de parkzone met vijver gevrijwaard. Meer zelfs, want het park zal in de toekomst voor iedereen toegankelijk zijn. Iets wat momenteel niet het geval is."


Of de gemeente in de nabije toekomst nog meer panden in het centrum zal aanschaffen via haar voorkooprecht, is momenteel nog onduidelijk. Meerderheidspartij Open Vld wil alvast een masterplan waarbij een evenwicht tussen de bebouwing en de groene zones gecreëerd wordt. (RDK)

Lees meer