3 Speelterrein Philipsplein feestelijk geopend. Schepen van jeugd Dirk Vansina geeft een woordje uitleg
Stefan Van de Weyer Speelterrein Philipsplein feestelijk geopend. Schepen van jeugd Dirk Vansina geeft een woordje uitleg

Speelterrein Philipsplein feestelijk geopend

Het speelterrein Philipsplein op een steenworp van de Sportoase in Leuven werd zaterdagnamiddag officieel geopend. Het plein werd volledig vernieuwd met inspraak van kinderen, jongeren en volwassenen uit de buurt. Schepen van jeugd Dirk Vansina (CD&V) trapte er de feestelijkheden af.

In 2012 werden uit veiligheidsredenen de speeltoestellen van speelterrein Philipsplein verwijderd. De speeltoestellen vertoonden toen ernstige houtrot.

“Met het oog op de heraanleg hield de afdeling jeugd en studenten in 2013 een eerste inspraaksessie bij de buurtbewoners. Op basis van deze input werd een ontwerpbureau gezocht en gevonden in 2015: Suéde36. Samen met hun werd een uitvoerig participatietraject in de school (SKLO) en de buurt doorlopen. Al deze ideeën gaven input voor het uiteindelijke plan’, aldus schepen Vansina.

3 Speelterrein Philipsplein feestelijk geopend
Stefan Van de Weyer Speelterrein Philipsplein feestelijk geopend

De speeltuin heeft een natuurlijke stijl waarin diverse elementen zijn verwerkt zodat het één geheel wordt. Zo zijn de zitbanken vernieuwd en vormen ze een speeltoestel op zich. “Speeltuinen zijn niet alleen plekken om kinderen te laten ravotten, ook ouders, grootouders, de buurt komen er samen. Er wordt nieuws uitgewisseld en men leert elkaar kennen. Op die manier wordt de sociale cohesie versterkt in de buurt. Zelfs in buurten waar iedereen een eigen tuintje heeft, is het nuttig om zo’n publieke speelplekken te creëren”, wist Vansina.

Het speelterrein is onderverdeeld in verschillende zones. Voor kleuters zijn er schommels, een glijbaan, een balanceerparcours en een zandbak. Durvers kunnen ravotten in de avontuurlijke speelzone met een balanceerparcours, wip, draaischijf, kruipbuis, een uitdagende fietsheuvelen een grote speelcombinatie met een buisglijbaan van liefst zes meter hoog. De speeltuin had een kostprijs van om en bij de 500.000 euro.

3 Speelterrein Philipsplein feestelijk geopend. Leuvense politici Zeger Debyser, Carl Devlies, Lies Corneillie, Dirk Vansina, Lorin Parys en Karin Brouwers waren ook van de partij.
Stefan Van de Weyer Speelterrein Philipsplein feestelijk geopend. Leuvense politici Zeger Debyser, Carl Devlies, Lies Corneillie, Dirk Vansina, Lorin Parys en Karin Brouwers waren ook van de partij.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer