2 Vierde Damiaanprijs gaat naar het Vluchtelingenproject in Zeebrugge. Soep voor vluchtelingen pastoor Marechal
Stefan Van de Weyer/RV Vierde Damiaanprijs gaat naar het Vluchtelingenproject in Zeebrugge. Soep voor vluchtelingen pastoor Marechal

Vierde Damiaanprijs gaat naar het Vluchtelingenproject in Zeebrugge

De paters van de Heilige Harten reikten de Damiaanprijs 2019 uit aan het Vluchtelingenproject in Zeebrugge. Mensen op de vlucht vinden er in de geest van Pater Damiaan afkomstig uit Tremelo warme solidariteit op mensenmaat. De prijsuitreiking vond voorbije zondagmiddag plaats in het Damiaancentrum op de Sint-Antoniusberg in Leuven.

De Damiaanprijs zet mensen en organisaties in de kijker die zich dagelijks in de geest van Damiaan inzetten voor een meer menswaardige en solidaire samenleving. De Damiaanprijs beloont in de geest van Damiaan organisaties die door hun inzet meer dialoog, respect, verbondenheid en solidariteit teweegbrengen tussen mensen. De paters van de Heilige Harten reiken jaarlijks deze Damiaanprijs uit aan een organisatie of een project als erkenning voor hun aandacht en inzet voor kwetsbare medemensen in nood. De prijs is een Damiaankunstwerk van de hand van de Leuvense kunstenaar Willy Peeters.

2 Vierde Damiaanprijs gaat naar het Vluchtelingenproject in Zeebrugge. De prijs in kwestie
Stefan Van de Weyer/RV Vierde Damiaanprijs gaat naar het Vluchtelingenproject in Zeebrugge. De prijs in kwestie

De Damiaanprijs gaat dit jaar naar het Vluchtelingenproject Zeebrugge. Dit is een groep vrijwilligers in Zeebrugge die zich onder initiatief van en samen met pastoor Fernand Maréchal het lot aantrekt van vluchtelingen die in Zeebrugge terecht komen en van daaruit het Verenigd Koninkrijk proberen te bereiken. In vele opzichten gaan deze vrijwilligers vandaag in de voetsporen van Damiaan en geven zij gestalte aan het inspirerende voorbeeld van Damiaan van verbondenheid, dialoog en solidariteit.

Krachtig signaal

“Het gaat om een klein project zonder structuren, zonder administratie en zonder betaalde krachten. Het project draait op de onbetaalbare en vrijwillige inzet van vele mensen die waar ze kunnen hun steentje bijdragen. Ook het eiland Molokaï was in de tijd van Damiaan een klein project binnen het groter geheel van de maatschappij. Vanuit dat kleine project, dat kleine begin is er een krachtig en inspirerend signaal uitgegaan naar de bredere samenleving. Het project in Zeebrugge doet iets voor mensen aan de rand, voor mensen in nood, voor mensen op de vlucht.”

Geen onderscheid

“Ook Damiaan hielp mensen waar hij kon. Het project in Zeebrugge geeft iedereen wat hij of zij nodig heeft ongeacht afkomst, cultuur, taal en godsdienst. Ook Damiaan hielp zonder onderscheid te maken”, klonk het bij de paters van de Heilige Harten die de prijs uitreikten. “Het project in Zeebrugge gaat moedig door ondanks protest, tegenstand en bedreigingen uit verschillende hoeken. Damiaan heeft ook tegenkanting en onbegrip gekend, niet in het minst vanuit zijn eigen kerkelijke en religieuze kring. Hij bleef bescheiden en ging vol geloof en vastberadenheid door met zijn werk. Door de combinatie van deze factoren verdient dit project in Zeebrugge zonder twijfel deze vierde Damiaanprijs.”

1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Philippe Martens

    De Martens prijs gaat dit jaar naar de bevolking van Zeebrugge. Ze gaven dit jaar opnieuw blijk van moed en doorzetting. Dit ondanks plannen van een nieuwe sluis die hun veel overlast zal bezorgen en zal zorgen voor een uitbreiding van de haven. Er komt minder groen, minder leefbaarheid en meer dieseluitstoot. Ze staan in het oog van de mondialisering en worden blootgesteld aan inbraken en diefstallen, onveilige wijken en worden door de politiek en de media in de steek gelaten...

Lees meer