Woonzorgcentrum Annuntiaten in Heverlee werkt aan een ‘Sociopolis’

“Met onze ‘Sociopolis’ willen we bouwen aan een zorgzame omgeving en samenleving. Op onze campus en in ons woonzorgcentrum willen we inzetten op warme en persoonlijke contacten. We geven meer aandacht aan de relatie tussen zorgverlener en zorgvrager maar ook aan de relatie tussen de campus en de buurt”, zegt Erik Vanleeuw, algemeen econoom van de Congregatie van de zusters Annuntiaten van Heverlee.

Woonzorgcentrum Annuntiaten Heverlee werd opgericht in 2008 met als oorspronkelijke bedoeling de zusters van de congregatie die zorgbehoevend worden professioneel te omkaderen. Het woonzorgcentrum staat ondertussen ook open voor externe bewoners en wil zich nu openstellen naar de samenleving onder de noemer ‘Sociopolis’. “Het wordt een plek waar mensen in verschillende woonvormen leven en elkaar op een zorgzame manier kunnen helpen. Zo hoopt het woonzorgcentrum mee te bouwen aan een ‘zorgzame cultuur’ op de eigen campus maar bij uitbreiding ook in de hele samenleving”, vertelt Erik Vanleeuw.

Studentenkamers

Sinds het academiejaar 2018-2019 stelt het woonzorgcentrum ook 8 kamers open voor studenten van de KU Leuven en UCLL. Voorwaarde om er op kot te mogen gaan, is dat zij zich engageren om regelmatig vrijwilligerswerk te doen in het woonzorgcentrum en een seminariereeks ‘zorgzame samenleving’ volgen. Verder zijn er ook 8 woonunits voor jongeren uit de bijzondere jeugdzorg. Het woonzorgcentrum werkt tot slot ook samen met een dagbestedingscentrum uit de buurt om de cafetaria open te houden. “Het Woonzorgcentrum Annuntiaten Heverlee brengt op die manier in de praktijk wat tijdens de vorige legislatuur naar voren is geschoven als de toekomst van het woonzorgcentrum: een vorm van residentiële zorg die de muren afbreekt tussen sectoren maar ook tussen het woonzorgcentrum en de buurt”, besluit Erik Vanleeuw.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer