Een 3D-print van een rugwervel. Het blauwe stuk is de mal die de plaatsing van de schroeven begeleidt.
Repro Dalemans Een 3D-print van een rugwervel. Het blauwe stuk is de mal die de plaatsing van de schroeven begeleidt.

Rugfusie in Mariaziekenhuis nog preciezer en veiliger dankzij 3D-geprinte mallen

Goed nieuws voor patiënten met aandoeningen aan de rug. Zij kunnen al langer van hun pijn verlost worden door een rugfusie, maar sinds kort heeft men in het Mariaziekenhuis de hulp van een op maat gemaakte 3D-geprinte guide. Zo kan een rugfusie nog preciezer en veiliger uitgevoerd worden.

Bij een rugfusie worden schroeven in de wervels geplaatst, zodat die komen vast te zitten. Dat is een delicate procedure en de 3D-geprinte guide (oftewel 'mal') begeleidt de exacte plaatsing van de schroeven. Het wordt nu dus mogelijk om schroeven met een andere en betere oriëntatie dan vroeger te plaatsen. "Een minuscule afwijking kan al schade berokkenen aan de wervel. Er werd al gewerkt met navigatie of begeleiding door röntgenstraling, maar dankzij deze procedure wordt het nog veiliger én juister", klinkt orthopedisch chirurg dr. Vortlat tevreden.

Belgische primeur

De techniek is een Belgische primeur. "Voorafgaand wordt een CT-scan gemaakt van de wervelkolom. In Zwitserland wordt de guide ontworpen. Ik bekijk het ontwerp en stuur bij indien nodig. Na goedkeuring wordt deze 3D geprint. Zo kan ik me nog beter voorbereiden op de operatie", legt Vorlat de werking uit. Het duurt twee tot drie weken om een mal te printen. Door de techniek is de operatie minder ingrijpend, de verblijfsduur korter en de blootstelling aan röntgenstraling beperkt. Dat alles vraagt bovendien geen meerkost van de patiënt. (BVDH)

Lees meer