Trio riskeert celstraf en zware boete voor namaak werkbroeken

“Hun firma werd eerder al veroordeeld tot schadevergoeding van 1 miljoen euro”

Een 46-jarige zaakvoerder uit Maaseik riskeert samen met een medewerker en een stroman een stevige celstraf en een zware boete omdat hij werkbroeken liet namaken op basis van het ontwerp van een andere kledingfirma uit Overpelt. Die broeken verkocht hij daarna in de Benelux. Nadat de firma van de Maaseikenaar een schadevergoeding van een miljoen euro moest betalen voor de namaak, liet hij de zaak failliet gaan en startte hij een nieuwe firma op om de handel verder te zetten.

De Overpeltse kledingfirma legde in 2010 een klacht neer tegen de Maaseikse zaakvoerder G. (46) en zijn firma uit Hasselt. De twee hadden een hele tijd voordien nog samen onderhandeld om de productie van kleding samen in Tunesië te laten uitvoeren. Maar die onderhandelingen leidden niet tot een definitieve samenwerking. Daarna besloot zaakvoerder G. om met de hulp van een medewerker en een man die hij als strofiguur inschakelde, de broeken zelf te maken en te verkopen. “ Zij hadden een cd-rom met ontwerpen voor de kledingstukken van de Overpeltse firma in hun bezit gekregen. Daarmee maakte ze de kleding na om die daarna te verkopen in de Benelux,” beschreef de openbare aanklager. “In de folder wordt exact hetzelfde aangeboden, ook de nummering loopt identiek. Dit werd door de deurwaarder vastgesteld.”

Faillissement

Nadat daarvoor een stevige boete van een miljoen euro werd opgelegd, liet men de firma die de namaak had geproduceerd en verkocht failliet gaan en richtten ze een nieuwe zaak op. “Ze wilden die zware vordering gewoon ontlopen door een sterfhuisconstructie op te zetten,” besloot de aanklager. “Dit zijn ernstige feiten, ze verleenden geen medewerking aan de curator, pleegden inbreuken op de auteurswet en negeerden een vonnis. Als slachtoffer loop je zo tegen een muur aan.” De aanklager vorderde celstraffen tot tien maanden, boetes tot 30.000 euro en een beroepsverbod van vijf tot tien jaar.

“Tekening niet origineel”

De raadsman van medewerker V. betwistte de namaak en vroeg de vrijspraak. “Ik denk niet dat jullie bekend zijn met de hobby naaien. Waar is de namaak en wat is ervan bewezen? Is het van de tekening? Of van het patroon? Dat is een groot verschil. Als je naar een opleiding snit en naad gaat en je vraagt een tekening van een werkbroek, dan gaat iedereen zo’n tekening maken. Mijn cliënt werkte samen met zaken in Tunesië. De klanten vragen soms iets extra zoals extra zakken. Die worden er dan opgezet door de naaisters. Met die tekeningen heeft hij dat niets te maken. De patronen, dat is een andere zaak. Die zitten in een kluis, dat is intellectueel werk en daar zijn echte kenners voor nodig. En vakmannen met het beroep kleermaker die de patronen kunnen uitsnijden. De tekeningen voor de werkbroeken zijn niet voldoende origineel om auteursrechtelijk te worden beschermd. Mijn cliënt vraagt gewoon wat zijn klanten willen en levert dat. Hij is een verdeler maar heeft niets te maken met de productie op zich.”

Vonnis volgt op 30 oktober.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer