3 De vaste stamgasten hielpen met aftrekkers en dweilen het water weer buiten krijgen
Toon Royackers De vaste stamgasten hielpen met aftrekkers en dweilen het water weer buiten krijgen

“Alle stamgasten hebben geholpen om het water weer uit ons café te krijgen”

Café en verschillende woningen onder water in het centrum van Peer

De stortbui zette zondagavond ook in Peer verschillende straten blank. Aan de rotonde van ‘Pol Kip’ in het centrum van de stad, stroomde het water recht het gelijknamige café binnen. Stamgasten die aan de toog zaten konden zelfs niet meer naar buiten, omdat het water op het terras kniehoog stond. Bij de buren net naast het café stonden zondagavond enkele woningen blank.

“Het is nogal gebeurd, maar dit was toch wel extreem erg,” zegt cafébaas Jean-Pierre Vangalen van café ‘Pol Kip’. “Omstreeks 17 uur stonden de hemelsluizen open. Het water tegenhouden was gewoon onmogelijk. Langs alle buitendeuren kwam het naar binnen. De riolering kreeg al het water duidelijk niet meer getrokken. Buiten dreven de terrasstoelen bijna letterlijk de straat op. Verschillende klanten wilden op dat moment eigenlijk vertrekken, maar ze konden hier gewoon niet meer weg.”

Alle klanten willen helpen

Langzaam trok het water na de stortbui toch weer weg. Maar de klanten van ‘Pol Kip’ lieten hun cafébaas niet alleen achter met alle smurrie. “Op  enkele minuten waren al mijn dweilen en aftrekkers verdeeld,” glundert Jean-Pierre. “Verschillende klanten wilden me helpen. Daardoor konden we 's avonds weer open blijven. Schrijf maar dat ik de beste klanten heb van het land.” De cafébaas zelf had overigens nog een ongeluk bovenop een ongeluk. Op de natte vloer gleed hij ‘s avonds nog eens uit, met een blessure aan de enkel tot gevolg. Hij moest de klanten al hinkelend bedienen. 

De buren langs de Deusterstraat hadden evenmin geluk. Bij het hen stroomde het water langs voor- en achterdeur naar binnen. “Zelfs door het dak kwam er water in mijn woonkamer,” zegt bewoonster Kato. Buren en familieleden snelden haar met aftrekkers ter hulp. De brandweer sloot intussen de omgeving af voor het verkeer. 

3 Het terras van het cafe stond helemaal blank
Georges Vleminx Het terras van het cafe stond helemaal blank
3 Ook in aanpalende woningen langs het café, stroomde het water binnen
Toon Royackers Ook in aanpalende woningen langs het café, stroomde het water binnen

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer