Gerard J.
Repro JDSL Gerard J.

Internering gevraagd voor man die riek in gezicht van buur plant: “Het was hij of ik”

Het was een zomerse dag in het natuurgebied van Peer toen de 62-jarige Alex Koster uit Borgerhout op zijn slippers en in een shortje samen met zijn dochter naar de koeien ging kijken. Helaas kwamen ze de 64-jarige Gerard J. uit Neerpelt tegen. De natuurbeschermer had het erg moeilijk met Kosters chalet en het werd hem te veel: hij stak een riek tot in de hersenen van Koster. Het openbaar ministerie vraagt de internering.

De feiten van 6 augustus 2015 waren een triest eindpunt van een vete die jarenlang aansleepte. “Vijftien jaar lang maakte hij ons het leven zuur”, vertelde de partner van Koster hierover. “Opnieuw en opnieuw was er discussie en werden we bedreigd.” Gerard zou ook bij de chalet van de familie Koster aangeklopt hebben om zijn beklag te doen over de chalet in ‘zijn’ natuurgebied aan de Kenensdijk.

Gescheiden door prikkeldraad

Die bewuste dag was Alex aan het genieten van de natuur met zijn dochter. “Ze zagen het voertuig van Gerard, die zelf herstellingswerken in de weide aan het uitvoeren was”, vertelt de procureur het verhaal. “Het kwam tot een discussie tussen de twee meter grote Gerard en de kleine Alex Koster (1,65 meter), enkel gescheiden door een prikkeldraad. Vervolgens stapte Gerard naar zijn wagen, nam zijn riek en plantte die met volle kracht in het aangezicht van het slachtoffer. Die kon strompelend met zijn dochter vluchten en vocht een tijd voor zijn leven.” Gezien het gebruikte wapen, de plaats van de verwondingen en verklaringen als “het is hij of ik”, “ik ben de dader, schiet mij maar neer” en “ik wilde hem het zwijgen opleggen” gaat het openbaar ministerie uit van een poging tot moord. Na het verslag van de deskundige - die het heeft over een geestesstoornis - werd de internering gevorderd.

Het kwam tot een discussie. Gerard liep daarop naar zijn wagen, nam zijn riek en plantte die met volle kracht in het gezicht van het slachtoffer

Procureur

Het kortetermijngeheugen van Koster raakte door de feiten blijvend aangetast. “Hij was een bruggepensioneerde die na jaren werken wilde genieten van het leven. Nu is hij een andere man geworden”, verduidelijkt advocate Aniëla De Wachter. “We hebben ons buitenverblijf verkocht en weten niet wat mijn man nog te wachten staat”, aldus de partner van het slachtoffer. Nog steeds krijgt de man elke dag medische begeleiding. 

Ook Gerard bleef niet gespaard van medische ellende. Hij kreeg na de feiten een hersenbloeding, waardoor het een tijd lang onduidelijk was of hij ooit zijn proces zou kunnen bijwonen. Dat bleek uiteindelijk toch mogelijk.

“Wilde stier” 

Jan Swennen vertelde namens de verdediging dat Koster zijn cliënt verweet verantwoordelijk te zijn voor het ‘klikken’ van bouwovertredingen. “Koster is een explosieve man, mijn cliënt beweerde dat hij als een wilde stier op hem af kwam. Of het terecht was of niet laat ik in het midden, maar Gerard kon zich daardoor bedreigd voelen. In een opwelling koos hij voor de foute oplossing. Hij had gewoon de andere kant moeten uitlopen.”

De procureur plaatste vraagtekens bij die versie: “Als hij door het struikgewas zou gestormd zijn, moesten zijn benen vol sporen van doornen hebben gestaan. We vonden zelfs geen platgetrapt gras.” Er werd verwezen naar het blanco strafblad van Gerard en een andere klacht van een derde over Koster. Op basis van artikel 71 (onweerstaanbare drang) werd gevraagd om de schadevergoedingen te beperken. Het vonnis volgt op 14 juni. 

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer