Exclusief voor abonnees

Johan Danen (Groen): “Eén Limburgse minister is een minimum, maar liever twee”

Lijsttrekker voor Vlaams Parlement blijft ijveren voor lagere energiefactuur en kilometerheffing voor auto's

We spreken af met Johan Danen na een familieweekend in Vielsalm. De Limburgse lijsttrekker van Groen voor het Vlaams parlement is van daaruit met de trein via Luik naar Leuven gereisd en vervolgens naar de VTM-studio’s in Vilvoorde voor dit interview. Meer dan drie uur was hij onderweg, maar Danen zweert bij de trein. Niet alleen in zijn leven, ook in het kiesprogramma van Groen. “Als je het moderne station van Vielsalm vergelijkt met het sombere station van Hasselt... Niemand komt daar uit eigen wil”, vertelt hij. 

4 Lijsttrekker voor Groen voor het Vlaams parlement Johan Danen.
Karolien Coenen Lijsttrekker voor Groen voor het Vlaams parlement Johan Danen.

In 2014 haalde Groen voor het eerst sinds 1999 opnieuw de kiesdrempel in Limburg en werd Danen Vlaams volksvertegenwoordiger. Hij vertoeft vier dagen per week in Brussel, waar hij de energiedossiers combineert met de grote Limburgse dossiers. De andere dagen is hij politiek aan de slag in Limburg.

Ben je tevreden over wat je hebt gerealiseerd? 

“Als enig Limburgs parlementslid van Groen heb ik het onderste uit de kan gehaald. Ik heb een aantal Limburgse dossiers op de kaart gezet, zoals het debat rond de Noord-Zuidverbinding. Mede dankzij ons is de impasse beëindigd. Ook in het dossier rond de uitbreiding van Essers hebben we een oplossing gevonden waarin iedereen zich kan vinden. Het zandwinningsdossier in Kaulille heb ik aan de oppervlakte gebracht, maar door het bovenlokale belang begrijp ik niet dat de Vlaamse regering dit heeft overgedragen aan de gemeente Bocholt. Ze zeggen wel eens dat we tegen alles zijn, maar dit zijn toch voorbeelden dat we bijgedragen hebben aan een goede oplossing.”

Zorgt jullie inbreng in zulke dossiers er niet voor dat jobs verloren gaan?

“Dat is een valse tegenstelling. Economie en ecologie kunnen wel degelijk hand in hand gaan, kijk maar naar de Scandinavische landen. Soms is er tijdelijk gewin als je dingen uit het verleden probeert te bewaren, maar op lange termijn wordt dat een verlies. In Wallonië heb ik bijvoorbeeld het gevoel dat men veel tijd en geld heeft gestoken in industrieën zonder toekomst. Limburg heeft na de sluiting van de mijnen en vervolgens van Ford Genk wel getoond dat het de moeite loont om te investeren in toekomstgerichte sectoren. Wij moeten vooroplopen als klimaatbestendige provincie. Dat levert innovatieve jobs bij Energyville en een gunstig ondernemersklimaat op. Oude woningen energiezuinig maken wordt bijvoorbeeld een uitdaging. Energieleningen kunnen hierbij helpen, maar ook het idee van een box-in-the-box-concept, waarbij je in een energieverslindende oude hoeve of grote villa een aantal kleinere, duurzame woningen inricht.”

4 Johan Danen.
Karolien Coenen Johan Danen.

Jullie willen ook alle ‘ballast’ uit de energiefactuur halen. Wordt dat niet lastig? 

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

Kies hier je voordeelperiode:

1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Niko Karavas

    Geen enkele en groen onder de kiesdrempel is het ideaal scenario als we onze levensstandaard willen behouden.

Lees meer