Sint-Elisabeth in Wijchmaal.
Google Street View Sint-Elisabeth in Wijchmaal.

Jongen met autisme (19) steekt ex van 13 jaar neer die naaktfoto verspreidt via sociale media: straf met uitstel

Op 18 december 2017 werd de secundaire school voor buitengewoon onderwijs Sint-Elisabeth opgeschrikt door een steekpartij aan de poort. Bij een 18-jarige leerling met autisme waren de stoppen doorgeslagen nadat zijn ex-vriendin van 13 jaar oud naaktfoto’s van hem had verspreid op sociale media. Beklaagde (vandaag 19) kreeg een celstraf van vijf jaar met uitstel. Hij moet zich laten begeleiden.

Het duo zat samen op school in Wijchmaal, maar leerde elkaar vooral via sociale media kennen. Ze probeerden het aanvankelijk als koppel, tot eind november 2017 werd besloten om als vrienden verder te gaan. Uiteindelijk leidde dat tot een conflict. De jonge vrouw stuurde daarop naaktfoto’s van de beklaagde naar kennissen. “Toen de 18-jarige op zaterdag 16 december vernam dat de foto’s rondgingen, kocht hij alcohol, bracht hij de nacht door bij een vriendin en kreeg hij op zondag op de terugweg in de bus duistere gedachten”, stelde de procureur tijdens de behandeling.

Hamer en broodmes

De jongen beraamde een moordplan op het meisje. “Hij had alles minutieus uitgestippeld”, stelt de procureur. “Hij stopte een hamer en een broodmes in zijn rugzak om de leerkrachten af te schrikken en bedacht dat hij om 9.30 uur zou vragen de les te verlaten. Vervolgens zou hij op een bankje het meisje opwachten en haar dood steken. Daarna wilde hij de bus nemen om te vluchten. Hij overwoog zelfs zijn sim-kaart uit zijn gsm te halen om niet getraceerd te worden.”

De jongeman had zoals gepland het gesprek met het meisje. Toen hij haar knuffelde, voelde ze plots iets scherp in haar nek. Ze zag een aardappelmesje en kon met haar laatste kracht richting het onthaal van de school lopen. De man was intussen gevlucht. 

“Zij heeft veel geluk gehad en hij ook”, klonk het bij de procureur. De drie steken hadden volgens de wetsgeneesheer anders kunnen aflopen. Hij had de politie moeten inlichten of met zijn ouders moeten praten in plaats van de controle te verliezen. Hij kent wel degelijk het verschil tussen goed en kwaad.”

Litteken in hals

De jongeman zat een half jaar onder elektronisch toezicht. Hij wordt nauwgezet opgevolgd door een psychologe en psychiater. Zelf vertelde de jongeman dat hij spijt heeft en dat het nu beter met hem gaat. Het meisje mocht uiteindelijk de dag zelf nog het ziekenhuis verlaten. Ze heeft een litteken in de hals en heeft nog steeds nachtmerries.

Hart op de juiste plaats

Meester Van Kelecom, die de beklaagde verdedigt, schetste het verhaal van een man die volgens hem zonder enige twijfel het hart op de juiste plaats heeft. “Het is het zoveelste verhaal waarbij jongeren de kracht van een smartphone onderschatten. Het gaat om een man met een bepaalde problematiek, hij is zeker niet extreem agressief.” Ook raadsvrouw Jeuris benadrukte de uitzonderlijke situatie: “Mijn cliënt realiseert zich dat hij niet is zoals een doorsneejongeman. Hij beseft dat de begeleiding een grote meerwaarde is”. De rechtbank volgde. Een deskundige werd aangesteld om het slachtoffer te onderzoeken, zodat de schadevergoeding later kan worden bepaald. 

1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Karine Roeland

    Dus een moordpoging kan geen kwaad, hij bedoelde het niet zo. Hij heeft het hart op de juiste plaats? Zijn verstand duidelijk niet.

Lees meer