De bolle buik is zichtbaar.
Natuur en Bos. De bolle buik is zichtbaar.

Naya de wolf staat op het punt om te bevallen

Wolf Naya is zwanger. De bolle buik, zichtbaar op recente gemaakte beelden, doet zelfs vermoeden dat Naya één van de komende dagen welpjes zal krijgen. 

Op een aantal beelden van Natuur en Bos is duidelijk een bolle buik te zien. Op een afgelegen beschutte plaats zullen Naya en August zich nestelen en zullen de welpjes geboren worden. Gelet op de beelden verwachten specialisten dat de welpen er begin mei zullen zijn. 

“Dat kan letterlijk betekenen dat ze nu aan het bevallen is", zegt wolvenexpert Jan Loos. “Het is heel strikt afgemeten dat wolven steeds begin februari paren, voor de lente. De draagtijd bedraagt 64 dagen. Tel maar uit.”

De zwangerschap en de geboorte maken de wolven nog voorzichtiger en schuwer dan voorheen. Dit nieuws is dus geen enkele reden om bang te worden, zeggen ze bij Natuur en Bos. De dieren zullen zich nog minder laten zien dan vroeger en worden zonder verstoring niet agressiever. Aangezien het de eerste worp van Naya is, zullen er wellicht 3 à 4 welpjes zijn. Naya zal bij haar welpjes blijven en August zal voor eten zorgen.

Nooit met te veel

Pas tegen de zomer zullen ze eerste voorzichtige pootjes buiten zetten. Ze blijven in het begin altijd in de buurt van het hol. “In de herfst zullen ze mee gaan op jacht en de kneepjes van het vak leren van hun ouders", klink het bij Natuur en Bos. “In de winter evolueren ze tot volwaardige jagers en kunnen ze voor hun eigen voedsel zorgen. Op een leeftijd van 8 tot 22 maanden verlaten de jonge wolven hun roedel en gaan ze op zoek naar een eigen stek. Ze kunnen dan zeer grote afstanden afleggen. Op deze manier zijn ook Naya en August uit Duitsland tot in Noord-Limburg getrokken. Angst voor een overvloed aan wolven op één plaats is dus ongegrond. In een territorium is enkel plaats voor één koppel wolven met jongen.”

Bang voor schapen

Alhoewel de wolf vooral jaagt op natuurlijke prooien zoals ree en everzwijn, bestaat er wel een risico voor het vee. “Vooral schapen staan dan op het menu. En nu er meer magen gevuld moeten worden, is het risico er zeker. Je weides beschermen door een raster dat wolvenproof is, is dan ook meer dan ooit aangewezen.”

Camerabeelden bevestigden al de efficiëntie van dergelijke maatregelen. Bovendien is ook een subsidieregeling uitgewerkt. Wolven bestrijken een territorium van ruim 200km² of 20.000 hectare, een raster plaatsen rond de wolven is dus niet aan de orde.

Cameranetwerk

Wolven zijn mensenschuw en slim genoeg om hun nest op een afgelegen plek te maken. Een plek dus waar geen mensen komen. Het is ook belangrijk dat we niet op zoek gaan naar het nest. De dieren hebben, net nu, alle rust nodig. Het cameranetwerk is groot genoeg om de monitoring te doen. De beelden krijgen ook een plaats in het project ‘Onze Natuur’, een 360° project van de VRT om de natuur dichter bij de mensen te brengen. Binnen dat project zal het reilen en zeilen van de wolven en alle andere interessante natuur in Vlaanderen kunnen gevolgd worden.

23 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • samuel goossens

    Amai, ik verschiet hier van al die negatieve reacties, die hebben hier blijkbaar allemaal de boze wolf en de 7 geitjes geloofd en blijkbaar nog altijd.. allemaal watjes.. Als het die wolven niet aanstaat, vroeg of laat trekken ze vanzelf wel weg.. Trouwens elke vleeseter hier in België, inclusief huiskatten eten hun prooi, dood of leven op..

  • dave goor

    er zitten 700+ wolven in duitsland en daar is nog niemand aangevallen net zoals in de rest van de wereld de afgelopen 100j dus dus aub een beetje normaal... de jongeren gaan (moeten) zwerven en hun eigen gebied zoeken dus dat heeft niks met uitgezet te maken... zelf miljoenen schapen oh zo humaan slachten maar die paar die onze ocharme 2 wolven eten dat kan en mag niet... hoe zielig kan je zijn...

Lees meer