3 Wolf August — binnenkort vader — op camerabeelden in Wauberg bij Peer. De schrikdraad die de boer hier geplaatst heeft om zijn schapen te beschermen, deed zijn werk.
Welkom Wolf Wolf August — binnenkort vader — op camerabeelden in Wauberg bij Peer. De schrikdraad die de boer hier geplaatst heeft om zijn schapen te beschermen, deed zijn werk.

Naya wordt (of is al) mama... en nu? “Limburg kan 18 wolven aan, maar dan zitten we echt vol”

Deze zomer zullen er een zestal wolven rondlopen in Noord-Limburg, want Naya en August krijgen welpen (mogelijk zijn die er intussen zelfs al). Maar hoeveel wolven kan de Limburgse groene long aan? Volgens expert Jan Loos is er maximum plaats voor drie roedels van zes wolven. “In de regio van Lommel, of Kinrooi richting Maasvallei kunnen makkelijk nieuwe families overleven.”

We zijn gewend geraakt aan het idee van een zwervend wolvenkoppel tussen het militaire domein van Leopoldsburg en Helchteren. Maar niemand die vandaag kan zeggen waar dit eindigt, en of het houdbaar blijft. Een gemiddelde eerste wolvenworp leidt tot een viertal welpen, als ze het allemaal overleven. Hypothetisch lopen er deze zomer zes wolven rond, en volgende zomer, bij een tweede worp, tien.

3 Jan Loos, oprichter van de website www.welkomwolf.be. Hij ziet nog ruimte voor twee extra roedels in Limburg.
Foto Dalemans Jan Loos, oprichter van de website www.welkomwolf.be. Hij ziet nog ruimte voor twee extra roedels in Limburg.

“Volgende zomer tien wolven zou kunnen, maar nooit heel lang. De welpen die nu geboren zijn zullen dan oud genoeg zijn om het nest te kunnen verlaten. Dat hebben Naya en August ook gedaan. De eerstvolgende weken gaan we vooral amper beweging zien. Alleen August zal op jacht gaan, en Naya blijft in haar nest zitten bij de jongen.”

Overlevingskans

Volgens Loos is de overlevingskans bij pasgeboren wolven 50 procent, dus het wordt afwachten hoe groot de roedel écht wordt. “De komende weken zal Naya haar welpen zogen, en zorgt August voor genoeg vlees om zichzelf en zijn partner te voeden. De welpen verlaten dan amper het nest. Pas tegen de prille zomermaanden krijgen ze aangeleerd hoe ze moeten jagen en verkennen ze de omgeving. Het échte piekmoment zal voor na de zomer zijn.” 

Naya en Gust gaan hier samen oud worden, maar zo heel lang hebben ze niet meer. Een wolf wordt gemiddeld slechts tien jaar oud

Jan Loos

“Na acht maanden zijn ze volledig volgroeid. Alle wolven die hier dan rondlopen, zullen serieus gevoed moeten worden. Dat wordt dan jagen met vier, vijf of zes wolven.” Maar springt er genoeg wild rond in Limburg? Of zullen alle schapen er aan moeten geloven?

600 wilde prooien per jaar

“We gaan er van uit dat die stroomdraad rond schapenweiden écht overal zal gehangen worden, maar er is wild zat. De voorzitter van Hubertus Vereniging Vlaanderen verklaarde recent dat er jaarlijks 6.000 exemplaren groot wild wordt geschoten in onze provincie. Ree, everzwijn, noem maar op. Een wolf moet om de drie dagen eten, dus zit aan ongeveer 100 exemplaren per jaar. Vermenigvuldig dat in het ergste geval met zes wolven, en je zit nog maar aan 600 prooien, wilde dieren. Dat komt nog niet in de buurt van wat de jagers jaarlijks afschieten.”

3 Beelden gemaakt met Pasen (datum op camera is foutief). Naya was toen al hoogzwanger.
RV Beelden gemaakt met Pasen (datum op camera is foutief). Naya was toen al hoogzwanger.

Wolven krijgen nochtans elk jaar jongen, wat dus betekent dat we volgende zomer potentieel tien wolven hebben rondlopen. De welpen die dit jaar geboren worden, trekken vanaf volgend jaar stilaan weg. “Het kan zijn dat ze nog één zomer bij hun roedel blijven, om de nieuwe welpen op te leiden. Letterlijk als een soort van babysit, het helpen grootbrengen zoals pubers in huis. Maar als ze maximaal 2 jaar oud zijn, trekken ze weg net zoals hun eigen ouders ooit deden. Het zou kunnen dat ze voor een territorium kiezen vlakbij hun ouders, maar Naya kwam bijvoorbeeld van 1.000 kilometer verder uit Noord-Duitsland.”

Territoriumstrijd

Maar is er plaats voor nog meer wolvenfamilies in Limburg? “Het gebied waar Naya en August vandaag leven, is ongeveer 400 vierkante kilometer groot. Als je de grens met Nederland neemt van Mol, naar Lommel en zo naar de Achelse kluis in Hamont-Achel heb je weer ruimte genoeg voor een nieuwe roedel. En helemaal naar het oosten in Kinrooi en zo grenzend aan de Maasvallei tot in Luik heb je ook een strook die kan dienen. Maar eerlijk: drie roedels is zowat het maximum dat hier kan. Maximaal achttien wolven dus. Als roedels elkaar tegen komen, krijg je serieuze vechtpartijen. Dat is écht een territoriumstrijd.”

Als je één dominante wolf doodt, wordt het gebied vaak ingenomen door twee zwakkere wolven

Jan Loos

Intussen blijven wolven vanuit Duitsland en Centraal-Europa onze kant uit komen via Nederland. In Duitsland wordt al gepleit om toch tot de jacht over te gaan om het aantal in te dijken. Maar Loos veegt die piste meteen van tafel. “Je kan beter één dominante wolf één groot gebied laten beheren. August is geen doetje hoor. Als je één dominante wolf doodt, wordt het gebied vaak ingenomen door twee zwakkere wolven. Het gebied versnippert en je krijgt dan nog méér wolven dan voorheen.”

Dood

“Trouwens, Naya en Gust gaan niet eeuwig blijven leven, hun gebied komt ooit weer vrij te liggen. Wolven worden tien jaar oud, en velen sterven al eerder door het verkeer of mogelijk door illegale jacht. Maar het staat vast dat Naya en Gust hier samen gaan oud worden. Ze hebben hier hun gezin gesticht, en nemen telkens afscheid van hun jongen. Maar zij verlaten hun gebied nooit meer tot aan hun dood.”

Een wolveninvasie gaat het volgens Loos ook nooit worden. En hij zegt ook dat alles in balans moet blijven. Dat Limburg nieuwe wolven zal aantrekken, staat vast. “Velen zullen op doorreis zijn, maar niemand weet naar waar. Dat kan richting Knokke of de Antwerpse Kempen. Wie weet naar het zuiden via Haspengouw. Ik kan me alleen moeilijk inbeelden dat er in het zuiden van onze provincie wolven kunnen overleven. Als ze via Haspengouw richting de Ardennen kunnen, heb je natuurlijk een gigantische gebied waar een pak roedels kunnen overleven. Maar zover zijn we nog niet.” 

Deze welpen krijgen géén zendertje, maar in de toekomst kan dat wel

Jan Loos

Mensenschuw

Toch blijft een deel van de publieke opinie kritisch ten aanzien van de wolf. Ze zou hier zijn uitgezet, en ook in staat zijn om mensen aan te vallen. Maar Loos wil dat misverstand voor eeuwig de wereld uit helpen. “Echt waar, je zou zo een wolvennest kunnen inwandelen en de jongen kunnen vastnemen. Naya? Die zou driehonderd meter verder staan janken, en zelfs vluchten en nooit meer terugkeren. Ze zijn doodsbang voor mensen. In Duitsland kennen we onderzoekers die eigenhandig welpen uit nesten haalden, onderzochten en braaf teruglegden. Dat is het INBO voorlopig niet van plan in ons land. De afspraak is dat ze de welpen bij de eerste worp met rust zouden laten. Of dat bij de tweede worp ook nog het geval zal zijn, weet ik niet. Maar ze krijgen géén zendertje.”

Weet jij of weet iemand waar het nest van Naya ligt? “Als je 100 camera’s hebt hangen zoals Agentschap Natuur en Bos nu, en je ziet waar Naya tien dagen geleden rondliep, gaat dat nest daar altijd in de buurt liggen. Dan weet je waar je moet zoeken. Het lijkt me nu vooral belangrijk dat we die plaats geheim houden. Ik weet het zelf ook niet hoor.” 

Landschap vzw, Welkom Wolf en het Natuurhulpcentrum Opglabbeek organiseren dinsdag 7 mei een volgende info-avond over schrikdraad en de wolf. Het start om 19 uur in het Natuurhulpcentrum.  Meer info op www.welkomwolf.be.

8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Marc Haaren

    Als onze hond een schaap doodbijt, maken ze hem af.... Een wolf hoort hier niet, nu toch niet in onze contreien. Oppakken en overbrengen naar grote bossen bvb Roemenie of zo. Anders afschieten die boel. Omdat 'groendenkers' die wolven hier willen en omdat ze hard kunnen roepen en de pers mee hebben, moet de meerderheid dit allemaal maar blijven slikken. De eens normaal en wees realistisch; die horen hier gewoon niet (meer)

  • Filip Degezelle

    Vraag......hebben we wolven nodig in Belgie??

Lees meer