8 Marc Hillen bij zijn lammetje dat de aanval overleefde. Het dier is echter zo zwaargewond dat het vandaag nog een spuitje krijgt.
Marco Mariotti Marc Hillen bij zijn lammetje dat de aanval overleefde. Het dier is echter zo zwaargewond dat het vandaag nog een spuitje krijgt.

Schapenboer Marc geeft het op na zoveelste wolvenaanval: “Ik stop met mijn passie”

In Peer zijn vier schapen doodgebeten door een wolf. Een vijfde overleefde de aanval, maar zal vandaag nog een spuitje krijgen. “Ik overweeg serieus om met mijn hobby te stoppen", zegt schapenboer Marc Hillen.

Nog twee schapen en een tiental lammetjes lopen nerveus rond in de schapenweide van Marc Hillen. De man kwam donderdagvoormiddag naar zijn weide aan de Zuiderstraat en zag de kadavers liggen. Hij komt zéker niet uit de lucht vallen. “200 meter verder werden onlangs die alpaca’s dood gebeten", vertelt hij. “Het is ook hier vlakbij waar de minister Koen Van den Heuvel (CD&V) fier de stroomdraad en de 80 procent subsidie voorstelde.” 

8 De wolf groef een gat onder de draad.
Marco Mariotti De wolf groef een gat onder de draad.

Maar Hillen heeft zelf nog geen stroomdraad rond zijn weide gelegd. “Ik ga dat ook niet doen. Het kost op het einde van de rit toch te veel geld, én ik zou dan de volledige afspanningen alle weken moeten maaien met een kantensnijder. Je wil niet weten hoeveel werk dat dat is." 

Hillen vrees dat hij zijn hobby gewoon zal moeten stopzetten. “Ze pakken de hobby en passie af van de mensen. Het is echt niet haalbaar om alle weken heel die draad te onderhouden. En de dieren telkens binnenhalen? Waarom dat? Die dieren moeten grazen in een weide, niet opgesloten zitten in een stal. De mensen hebben medelijden met hondjes en tal van andere dieren, maar deze schapen verdienen het ook niet om te worden aangevallen door de wolf.” 

Stroomdraad helpt niet

Wolvenexpert Jan Loos verklaarde eerder al dat een stroomdraad onderaan de grond voldoende is. Ook dit keer groef de wolf zich een weg onder de draad door. “Maar zelfs met draad gaan die daar onderdoor geraken. Als de schapen hier weg zijn, gaan ze ongetwijfeld in die weide toeslaan mét draad hier vlakbij.” 

8 Dit lammetje overleefde de aanval, maar is ernstig gewond.
Marco Mariotti Dit lammetje overleefde de aanval, maar is ernstig gewond.

Jagen op wolf?

Bij de buurtbewoners en collega-boeren klinkt de taal steeds radicaler. “Als die wolf in mijn weide passeert, is het zijn laatste keer geweest”, klinkt het. “Dat beest valt constant aan en hoort hier niet thuis. Dat Natuur en Bos (ANB) een stuk bos afbakent waar de wolven naar hartelust kunnen vertoeven. Maar we geloven nooit dat dit blijft goed gaan. In Duitsland loopt het ook al de spuigaten uit en overwegen ze om de wolven te bejagen.”

Ook het Agentschap natuur en Bos kwam donderdag middag ter plaatse om stalen te nemen van de kadavers. “We hadden de eigenaar verwittigd, want zijn weide was een makkelijker doelwit. Dat is ook gebleken." 

8 Marc Hillen (midden) overweegt om al zijn schapen weg te doen.
Marco Mariotti Marc Hillen (midden) overweegt om al zijn schapen weg te doen.
8 Drie volwassen schapen en twee kleintjes werden doodgebeten door de wolf.
Marco Mariotti Drie volwassen schapen en twee kleintjes werden doodgebeten door de wolf.
8 Drie volwassen schapen en twee kleintjes werden doodgebeten door de wolf.
Marco Mariotti Drie volwassen schapen en twee kleintjes werden doodgebeten door de wolf.
8 Drie volwassen schapen en twee kleintjes werden doodgebeten door de wolf.
Marco Mariotti Drie volwassen schapen en twee kleintjes werden doodgebeten door de wolf.
8
Mariotti

25 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Jos Plessers

    Waarom de schapen avonds niet binnen halen?Kost wat moeite,is dat t probleem.Er zitten wolven,dat weten we.Daarom,een beetje extra werk en probleem opgelost.

  • william Masson

    Typisch dezelfde hypocriete aanhang die roept voor vrije loop voor kippen en varkens wil nu dat schapen opgesloten worden . Aanhangers van traditie wel,tijd om een eeuwenoude traditie weer toe te passen ,de wolvenjacht.

Lees meer