Te veel asbest op tijdelijke werf aan sportzone

Uit bijkomende metingen op de tijdelijke werf aan sportzone Deuste blijkt dat er een lichte overschrijding van de asbestnorm is. De Vlaamse Milieu-inspectie maant de bouwheer aan preventieve maatregelen te nemen tegen de verspreiding van het asbest.

Uit eerder onderzoek bleek reeds dat het steenpuin van de tijdelijke werfweg aan de voetbalvelden en van de zone in het verlengde van de skipiste onder de asbestnorm bleven. Op de tijdelijke werf aan de sportzone Deuster daarentegen is eerder al een staal afgenomen dat de asbestnorm ver overschreed, maar de betrouwbaarheid van dit staal bleek niet gegarandeerd. "Er waren twijfels over de representativiteit van dat mengmonster", klinkt het bij de Milieu-inspectie. Die vraagt nu omwille van de nieuwe, lichte overschrijding om de afgebakende zone vochtig te houden. Dat moet de verspreiding van asbest tegengaan. Ook vraagt de Milieu-inspectie nog enkele bijkomende metingen te laten uitvoeren in de werfzone om een gedetailleerd zicht te krijgen op de situatie.


Na het beëindigen van de werken moet een gespecialiseerd bedrijf het met asbest vervuilde steenpuin verwerken. De Milieu-inspectie kijkt toe op het naleven van de maatregelen. (BVDH)

Lees meer