Eerder deze week sloten ook de grenzen in Hamont.
Mine Dalemans Eerder deze week sloten ook de grenzen in Hamont.

Enkel Lommelse grensovergang aan Kolonie blijft open

Op de lokale veiligheidscel in Lommel en in overleg met de burgemeester van het Nederlandse Bergeijk, Arinda Callewaert-de Groot, is vrijdagochtend beslist om vanaf vrijdagavond om 20 uur enkel nog de grote grensovergang aan de Kolonie open te houden. De kleine grensovergang en ook de fietspaden via de Gestelsedijk worden volledig afgesloten door middel van betonblokken. 

Lommel volgt met deze beslissing onder meer grensgemeenten Hamont en Kinrooi. “Onze politie heeft niet de capaciteit om beide grensovergangen continu te blijven bemannen”, vertelt burgemeester van Lommel, Bob Nijs (CD&V). “Deze controles komen bovenop de andere coronapatrouilles op ons grondgebied én de reguliere interventies. Vandaar de beslissing om de kleine grensovergang fysiek af te sluiten.” 

Politiecontrole aan grensovergang

De grote grensovergang ter hoogte van Lommel Kolonie blijft dus wel nog open, mét politiecontrole. De voorwaarden om de grens te mogen passeren, blijven dezelfde. Je mag er enkel door voor woon- werkverplaatsingen, in het kader van een co-ouderschapsregeling, om zorg te gaan verlenen aan een hulpbehoevend familielid of persoon waarmee je een zorgband hebt, voor de zorg voor dieren en voor landbouwactiviteiten.

Voor grensarbeiders uit de vitale sectoren is er een certificaat- en vignetsysteem opgezet voor de grensovergang België/Nederland. Het vignet wordt online beschikbaar gesteld op de website van het Nationaal Crisiscentrum over het coronavirus via: https://crisiscentrum.be/.

Lees meer