2 In Kinrooi gebeurde onlangs ook een plofkraak.
Toon Royackers In Kinrooi gebeurde onlangs ook een plofkraak.

Opnieuw plofkraak in Noord-Limburg: ING in Pelt geviseerd

Vanmorgen rond iets voor 4 uur werd een plofkraak gepleegd op een bankkantoor van ING in Pelt. Niemand raakte gewond en de vier verdachten moesten zonder buit afdruipen.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Buurtbewoners aan de Leopoldlaan werden opgeschrikt door meerdere harde knallen. En één buurtbewoner zag een wagen aan hoge snelheid wegrijden. Al snel bleek dat het bankkantoor van ING geviseerd werd. Het gerechtelijk lab kwam ter plaatse voor een sporenonderzoek en de ontmijningsdienst van het leger DOVO deed ook de nodige vaststellingen.

“Het is al de tweede plofkraak in de gemeente", zegt burgemeester Frank Smeets (CD&V).  “Misschien moeten de daders eens gaan realiseren welke ongemakken ze veroorzaken, terwijl het niets oplevert.”

“De schade is groot, maar gelukkig niet aan het appartement erboven waar mensen wonen. De buit zou beperkt gebleven zijn. De buren hebben heel wat dingen gehoord en gezien. Ze zagen de daders vluchten. Of er al concrete aanwijzingen, is niet duidelijk”, gaat hij verder.

Het was al even geleden, maar Noord-Limburg wordt al langer geteisterd met plofkraken. “Hoogstwaarschijnlijk zijn ze naar Nederland gevlucht, want de grensregio blijft gevoelig.” 

Later op de dag werd duidelijk dat het voertuig waarmee de vier verdachten van de plofkraak zich verplaatsten, uit het zicht reed van de ANPR-camera’s op het grondgebied van Pelt. “Ze zijn via binnenwegen kunnen ontkomen, terwijl de camera’s met nummerplaatherkenning aan de hoofdwegen opgesteld staan,” aldus Smeets. 

Badkamer

“We zijn heel brutaal uit onze slaap gerukt", zegt getuige Christof Kaufman (28). “Net een blikseminslag. Meteen trok ik mijn kleren aan en ging kijken. Het was één rookwolk, stoffen die vrij kwamen. Ik ben niet naar buiten gegaan, de politie was er ook al. We moesten snel weer naar binnen, want er zou nog ontploffingsgevaar zijn. We hadden in elk geval snel de link gelegd met een plofkraak, zeker als je boven de bank woont. De damp en de geur ervan trok zelfs tot bij ons in de badkamer binnen. De daders hebben we zelf niet gezien.”

Eerder dit jaar werd al een Nederlandse bende opgepakt die aan meerdere kraken kon worden gelinkt. 

2 Bovenbuurman Christof Kauffman schrok meteen wakker van de explosie
RTZ Bovenbuurman Christof Kauffman schrok meteen wakker van de explosie

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer